Как да се справяме с токсични колеги и избягваме конфронтация

7765
Как да се справяме с токсични колеги и избягваме конфронтация
Снимка: iStock/Guliver

Работата с токсични колеги води до депресия, безпокойство и безсъние. Всичко това се отразява негативно на работата и здравето ни. На всеки му се случва да попадне край подобни колеги, които отнемат цялата му енергия на работното място.

Ето няколко съвета как да се справите с проблема:

1. Не се дръжте с колегите си негативно.

Съвети за по-бързо адаптиране към работата след празниците

Празниците от край време са обвързани с консумирането на огромни количества храна. Тези няколко дни се събираме със семействата си окол...

Представете си, че постъпвате в компания и ви посрещат хора, които са негативни към всичко. Не е много мотивиращо, нали? За съжаление, един негативен колега в екипа, влияе на всички останали. Някой беше казал: „Корабът не потъва заради водата край него. Потъва, когато водата е в него“.
Затова не позволявайте негативността да влезе във вас.

2. Бъдете настоятелни с идеите си.

Ваши колеги ще се опитват да ви задават подвеждащи въпроси относно ваши решения или идеи пред другите, само за да ви объркат или да ви представят като некомпетентни. В тези случаи, не губете самообладание, спокойно изслушайте тяхното мнение и убедително и твърдо изложете своята гледна точка. Така в техните очи ще покажете лидерски качества и професионализъм.

3. Определете си лимити и се научете да казвате „не“.

Понякога токсичните колеги ще ви затрупват с ангажименти, които ще ви изтощават. Ако знаете точно какво включват задачите ви, няма да ви е трудно да разберете кое излиза извън границите. Това ще ви помогне да кажете „не“ на допълнителните ангажименти. Така ще спечелите уважение и винаги ще ви попитат преди да ви натоварят с нещо.

Знаците, които ви изпраща тялото, че всъщност не харесвате работата си

Всеки има не до там приятни дни на работното място и това е нормално. Дали обаче те се случват от време на време или усещането, че нещо...

4. Ако е възможно, обърнете ситуацията.

Може колегите ви да се държат негативно с вас поради завист. Може вие да се справяте по-добре със задачите или имате по-добра комуникация с останалите – причините са различни. Ако установите такъв тип поведение, добра идея е да разберете защото те се чувстват застрашени от вашето присъствие. Намерете начин да ги накарате да не се чувстват несигурни.
Опитайте се деликатно да ги научите на нови умения или познание пред други хора. Така ще се представите като напълно нов играч в работната ви среда.

5. Поставете граници – не клюкарствайте!

Със сигурност сте забелязали колко много се клюкарства на работното място. В повечето случаи злобничко и доста негативно по адрес на другите. Всички злобни клюки в работата показват съмнение и недоверие между служителите. Да си кажем истината, никой не знае какво се случва в личния живот на другите, така че в повечето случаи клюките не се основават на истина. Поставете си граничи и не влизайте в евтини коментари по нечий адрес.

 6. Не се опитвайте да стигнете нереалистичните им очаквания.

Ако се опитват да ви притискат да работите на същото ниво като тях, първо дайте крачка назад и оценете времето, средствата и възможностите си. Ако осъзнаете, че този натиск е с токсични намерения, отдръпнете се. Не си заслужава да получавате стрес и безпокойство, само за да удовлетворите нечии очаквания.

7. Бъдете позитивни на работа.

4 зодии, които винаги отлагат задачите си за последния момент

Просто казано, отлагането е навикът умишлено да се оставят задачи за последния момент... или за когато му дойде времето. Разбира се, ак...

Фокусирайте се в своята увереност и опознайте добре слабите и силните си страни. Работете върху по-добри взаимоотношения с колегите си – това е ключът към успеха. Помнете, че не всички хора са токсични. Бъдете позитивни и окуражавайте тези, които се стараят да израснат професионално и най-важното, които са добри хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com