Как да се защитим от кърлежите, които са навсякъде

17232
Как да се защитим от кърлежите, които са навсякъде
Снимка: iStock/Guliver

Времето навън става все по-приятно, имаме повече енергия и започваме да излизаме по поляните. По-дългите дни и по-високите температури насърчават дейностите на открито. За съжаление сред многото прекрасни аспекти на пролетта и лятото има и някои недостатъци. Това са хапещите насекоми, сред които са кърлежите. Въпреки че размерът на паякообразните е много малък, ухапването им може да има фатални последици за здравето, ако не се вземат мерки навреме. 

Защо кърлежите са толкова опасни?

Тези малки паякообразни дебнат отвсякъде - мит е, че сме изложени на контакт с тях само докато се разхождаме по поляните или скитаме из горите. Те живеят в трева, така че можем да ги срещнем дори в градските паркове. Кърлежите стават активни в началото на март и април, като представляват заплаха чак до ноември.

Как да се предпазите от кърлежи?

Посадете тази подправка СЕГА, ако искате цяло лято да не видите кърлеж в двора си

Пролетта и началото на лятото е онзи период от годината, в който влажността се покачва заради валежите. Гъстата растителност създава пр...

Те се хранят предимно с животинска кръв, но и хората са апетитна хапка за тях. Опасни са, защото предават много опасни инфекциозни заболявания, включително лаймска болест и енцефалит.

Предимства и недостатъци на химическите препарати

Ако смятате да останете в лоното на природата, добре е да имате препарати, които се нанасят директно върху кожата. Те се предлагат в дрогерии, аптеки или онлайн магазини. Въпреки че са ефективни, те често съдържат вещества, които също могат да бъдат вредни за хората.

Понякога причиняват главоболие, дразнене, алергии и затруднено дишане. Тяхната употреба често не се препоръчва срещу деца и бременни жени. Когато ги използвате, е необходимо да следвате указанията на производителя, за да няма неприятни последствия за здравето ви. Ето затова си струва да помислим за други методи, които ще ни помогнат да се предпазим от кърлежи.

Масло от здравец за кърлежи

С домашен репелент дръжте комарите и кърлежите надалеч

Домашни съставки против комари и кърлежи Соево масло Соевото масло, често използвано в производството за репеленти за насекоми, осигу...

Алтернативата на гореспоменатите мерки е маслото от здравец с флорално-билков аромат, което не само отблъсква кърлежите, но и се задържа дълго време върху кожата. Важното е, че е ефективна защита срещу досадните кърлежи.

Самото масло може да се купи в аптека на ниска цена, а приготвянето на препарат, отблъскващ паякообразните хапещи насекоми не е трудно. 

Как да си направим домашен лек за кърлежи? 

Смесете 30 капки масло от здравец с 20 милилитра ябълков оцет и 20 милилитра вода (за предпочитане дестилирана). Изсипете в бутилка с пулверизатор и напръскайте върху кожата, косата и дрехите. Ако планирате по-дълго пътуване, добре е да го носите със себе си, за да повторите заниманието.

За да избегнете изненади, си струва да направите тест за алергия, преди да го използвате, за да проверите дали самото масло също е дразнещо.

6 начина да изгоните кърлежите от двора

Кърлежите са истинска напаст в летните месеци. Добре е да се вземат предпазни мерки да не се настаняват в двора ви, за да не страдате к...

Тъмните дрехи привличат кърлежи: истина или мит?

Широко разпространено е мнението, че тъмните дрехи увеличават риска да бъдат забелязани от кърлежи. Тази информация със сигурност не е вярна. Кърлежите са слепи и разпознават жертвите си предимно по телесната температура и миризмата. Следователно ароматите са сред най-ефективните патенти, които ги възпират.

Когато планирате излизане на места, където може да сме особено изложени на кърлежи, си струва да носите ярки дрехи. На такива тъкани е много по-лесно да забележите малък натрапник и бързо да го отърсите.

Панталоните с маншети в долната част на крачолите също ще намалят риска от попадане на паякообразни в кожата.

Запомнете: Преглеждайте внимателно тялото си след всяко излизане. Кърлежите с най-голямо желание отиват в топли и добре снабдени части. Обърнете внимание на областта на тила и шията, корените на косата, слабините и гънките под коленете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Последното стихотворение на Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 18 май 2024

Таро хороскоп за 18 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Трябва ли жената първа да пише съобщение на мъжа?

Как да различаваме любовта от привързаността: съвет на психолог

Как да скриете възрастта си с дрехи: 9 универсални съвета

4 знака, че Вселената иска да стоите далеч от някого, когото обичате

Тествайте себе си: 5 признака на здравословно самочувствие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com