Как да си направим домашен омекотител за пране?

15025
Как да си направим домашен омекотител за пране?
Снимка: iStock/Guliver

Омекотителите, които купуваме в магазина са битова химия. Те съдържат повърхностно активни вещества, които са опасни при високи концентрации, както и силикон и всякакви ароматизатори и могат да причинят алергии, замаяност и главоболие.

Ето защо днес мнозина се връщат към старите народни рецепти, които домакините са използвали още по времето на нашите баби и прабаби. Омекотителите, направени собственоръчно са без химикали и не са по-лоши от закупените от магазина – те омекотяват тъканта, освежават цветовете, премахват статичното електричество и не вредят на здравето ви.

Как да си направим омекотител без химикали?

Как да ароматизирате прането без омекотител?

Омекотителите, които добавяте по време на изплакването на дрехите, правят прането ароматно и нежно на допир, лесно за гладене и без ста...

Омекотителите, които купуваме в магазините, имат вискозна структура, поради което се утаяват от вътрешната страна на пералната машина и създават благоприятна среда за размножаване на бактерии. А домашните са направени по изпитани народни рецепти и се грижат не само за пералните машини, но и за текстила и трикотажа, като също така са безмилостни към бактериите. Домашният омекотител е евтин и безопасен инструмент, като всяка домакиня може да намери всичко необходимо за приготвянето му в своята кухня.

Популярна народна рецепта за омекотител

Тази рецепта е изпробвана от много поколения. Преди появата на омекотителите за тъкани, които виждаме днес в магазините, тази конкретна рецепта е била много популярна.

СЪСТАВ: 6 части вода, 3 части оцет, 1 част сода, 4-5 капки аромат (парфюм, одеколон, етерични масла, портокалов сок, лимонов сок).

ПРИГОТВЯНЕ: За да приготвите балсам за 3 кг пране, просто вземете малък съд и изсипете в него шест супени лъжици топла вода. Добавете три супени лъжици оцет към нея. Оцетът е киселина и като всички останали киселини има отрицателен заряд. Поради него, влакната на тъканите няма да се залепват едно за друго, а напротив, ще се отблъскват, което ще доведе до пухкави хавлиени кърпи и други дрехи. 

Никога не перете тези дрехи с омекотител – ще ги съсипете

Омекотителят придава приятна мекота и дълготраен аромат на прането. Но в някои случай той може напълно да съсипе дрехите. Преди да го и...

След това поставете една част от содата в съда. Содата за хляб е добър омекотител на водата. Когато процесът на кипене на содата спре, добавете всеки ароматен парфюм, който харесвате към тази смес. Готовият омекотител се изсипва в специално отделение в пералнята или в леген с вода и изпраното бельо се изплаква в него. Ефектът е отличен – бельото ви става меко и ароматно, лесно се глади.

Рецепта за балсам омекотител от импровизирани средства

Този балсам е подходящ за изплакване на плетени и вълнени изделия.

СЪСТАВ: 2 супени лъжици балсам за коса, 2-3 супени лъжици вода, 2 супени лъжици оцет.

ПРИГОТВЯНЕ: две супени лъжици балсам за коса се изсипват в купа, след което се добавят три супени лъжици вода. Разбъркайте добре съдържанието на купата, по-добре е да използвате вилица за това. След това налейте две супени лъжици оцет и разбъркайте всичко отново. Когато се получи хомогенна маса, омекотителят е готов и може да се добави в пералнята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com