Как да смажем скърцащите врати с домашни средства?

10446
Как да смажем скърцащите врати с домашни средства?
Снимка: iStock

Скърцащите врати могат да бъдат често срещано неудобство в много домакинства, което нарушава мира и спокойствието в дома ви. Не е необходимо обаче да бързате до магазина за специализирана смазка; има ефективни домашни средства за заглушаване на досадните скърцания и писъци.

Едно от най-простите и леснодостъпни решения е използването на обикновени домакински предмети като олио за готвене. Растителното масло или зехтинът вършат чудеса като естествен лубрикант. За да го приложите, просто изсипете малко количество върху кърпа или памучно топче и след това го разтрийте по пантите и движещите се части на вратата. Олиото прониква във фугите, намалява триенето и премахва скърцащите звуци. Важно е да избършете излишното масло, за да предотвратите появата на петна и лепкавост.

3 необичайни приложения на маслото в домакинството

Алтернативно, ако нямате олио за готвене, вазелинът може да бъде отличен заместител. Нанесете малко количество директно върху пантите и другите движещи се части. Подобно на олиото за готвене, вазелинът намалява триенето и премахва дразнещите звуци. То има и допълнителното предимство, че прилепва към повърхността, осигурявайки по-дълготрайно решение.

За тези, които предпочитат по-ароматен подход, на помощ идват етеричните масла. Смесете няколко капки от любимото си етерично масло, като лавандула или масло от чаено дърво, с масло носител, като кокосово или зехтин. Получената смес не само смазва пантите, но и оставя приятен аромат след себе си. Нанесете сместа с помощта на кърпа или памучно топче, като се уверите, че сте покрили всички скърцащи места.

Интересни факти за вратите, за които не сте и подозирали

Ако търсите решение, което не включва течни приложения, пчелният восък е чудесен вариант. Просто втрийте малко количество пчелен восък върху пантите и движещите се части. Пчелният восък осигурява солидно и трайно смазване, предотвратявайки нежеланото шумолене на вратата. Освен това това е естествен и без химикали вариант.

Независимо от домашния лек, който изберете, от решаващо значение е да отворите и затворите вратата няколко пъти, за да сте сигурни, че смазката е достигнала до всички необходими места. Освен това може да се наложи периодично повторно нанасяне, особено в областите с висока степен на използване. Като използвате тези прости и рентабилни домашни средства за защита, можете да се радвате на по-тихо и спокойно жилищно пространство без досадното скърцане на вратите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com