Как да сме по-добри при воденето на преговори

5178
Как да сме по-добри при воденето на преговори
Снимка: iStock/Guliver

Замисляли ли сте се, че използваме различни тактики за преговори в много сфери от живота си ежедневно. От разрешаване на конфликт в офиса, до договаряне на цената за кабелна, всичко е свързано с уменията ни да преговаряме. Целта на преговорите е да получим това, което искаме, без да пренебрегваме нуждите на другите хора, а това може да бъде истинско предизвикателство.

Ако искате да подобрите уменията си в тази сфера, вижте съветите на известния Ед Бродоу, който е посветил цяла книга на умението да водим преговори, публикувани в LIfehacker.

6 начина, по които да облекчите работния си ден

Не е изненада, че много от нас се задушават на работното си място. Толкова сме погълнати от работния си режим, че забравяме за другите ...

1. Съвет номер едно е: Слушайте. Слушането в наши дни е много подценявано качество. Бродоу обаче съветва да положим усилия да го подобрим, защото това ще ни донесе два основни позитива в преговорите. Първо, по този начин показваме на събеседника си, че ни интересува неговата гледна точка и така ще изградим по-голямо доверие. Втората положителна страна на слушането е, че ще се уверим дали наистина сме разбрали нещата правилно.

2. Търсете решение на проблема, от което ще спечелят и двете страни. В много от случаите сме толкова фокусирани върху това, което искаме да получим, че дори не се замисляме за човека отсреща. Истината е, че в повечето ситуации има решение, което да бъде в полза и на двете страни. Съветът на специалистите е винаги да търсим именно него, т.нар. „win-win” ситуация.

Останалите съвети ще откриете в Expert.bg!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com