Как да спестим над 2000 лева за година само като променим навиците си

10699
Как да спестим над 2000 лева за година само като променим навиците си
Снимка: istock

За много хора е трудно да спестяват пари. И все пак ако променим част от начина си на живот ще успеем да спестим тази сума (и отвъд). Помислете какво бихте направили ако в края на годината се окаже, че имате на разположение над 2000 лева, с които да разполагате свободно. В тази статия ще дадем някои практични насоки как това да се случи. Разбира се, те може да са приложими само за част от хората, които не правят тези неща. Ако вече ги практикувате, то спестявате една немалка част от разходите, които бихте правили. 

Пазарувайте дрехи втора употреба

Лесни и ефективни начини, с които ще привлечем късмета и парите към нас

Професионалистите в областта на психологията и изследването на дълбоките емоционални структури на човека са убедени, че събитията, коит...

Това си остава тема табу за много хора, но истината е, че дрехите втора употреба много често са доста качествени и на известни марки. Може да намерите наистина добри сделки в магазините и да спестите пари от това. А най-добрата част е, че също така помагате за опазването на природата. Ще ви дам един личен пример. Аз започнах да пазарувам дрехи втора употреба след като един ден си купих нов панталон и три ризи за сумата от 110 лева. След два дни отидох в магазин за втора употреба и купих същите неща за 11 лева! По мои лични сметки пазаруването на дрехи втора употреба ми спестява около 500 лева на година за различните сезони. 

Не купувайте пластмасови бутилки с вода

Един наглед много дребен разход. Да, ама не! Ако си направите сметка колко пари давате за бутилирана минерална вода и колко пластмасови отпадъци генерира това ще ви побелее косата. Купете си кана с филтър за дома и метална/стъклена бутилка, която може да носите с вас. Освен екологичния отпечатък, който ще е драстично подобрен, ще спестите поне 200 лева годишно само от това. 

Гответе храна у дома и си носете в офиса

Ясно е, че е приятно да излезем и да вечеряме навън. За жалост имаме доста лошата тенденция да не обръщаме внимание на разходите, които правим когато отиваме да обядваме с колеги. Добрата практика е да започнете да си готвите храна у дома и да носите в офиса. Само тази стъпка ще ви спести поне сто лева на месец (приемаме, че има 20 работни дни и минималната сума за обяд, която давате е 5 лева). При мен само тази промяна в ежедневието беше оценена на 1000 лева спестени за една година. 

ЕЦБ: Пандемията ускори дигитализацията на икономиката

Пандемията от COVID-19 е ускорила дигитализацията на икономиката с близо седем години и е довела до ново поведение на потребителите. То...

Запишете се на библиотека

Тук искам да кажа нещо много важно - никой не говори за това да спрете да си купувате книги. Напротив! Това са едни от най-смислено похарчените пари, които може да дадете. Аз реших да си купувам само нови заглавия, а останалите да ги вземам от библиотеката. По мои изчисления това се отразява на спестяванията ми положително с около 150 лева годишно. 

Споделен транспорт с колеги/ Ходене пеша на работа

Добре е ако имате тази възможност да пътувате с колега, който е по вашия маршрут за работа. Разбира се, това не е приложимо за всички, но можете спокойно да опитате и да ходите пеша до работа. Знам, че е трудно ако имате деца, които трябва да водите на ясла/градина/училище или когато времето е лошо и не казвам да го правите всеки ден. Използвайте случаите когато можете да вървите пеш и да не плащате за транспорт да го правите. Аз лично оценям спестяванията, които правя по този начин на 150 лева на година (малко над 10 пъти месечно да вървите пеш вместо да ползвате такси или транспорт). 

Ето как с четири простички неща може да спестите 2000 лева на година. При това тук не включваме пазаруването на хранителни продукти на промоции! Харчете разумно парите си и ще имате повече. 

5-те зодии с ПЕЧАЛБА от тотото през лято 2021 г.

Това лято ще зарадва много зодии с щастливи новини, с много интересни любовни преживявания и какво ли още не. Но някои зодии ще бъдат н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Евтин начин за борба с паяците: засадете това растение в дома си и ще забравите за тях завинаги!

Защо пералнята не пълни вода?

5 често срещани грешки при миене на зъбите

Как да използвате цитрусовите кори за ежедневно почистване?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com