Как да спрем да хълцаме?

1121
Как да спрем да хълцаме?
Снимка: iStock

Хълцането представлява неконтролируемо съкращение на диафрагмата – мускул, разделящ гръдния кош от коремната кухина и контролиращ дишането. То може да възникне поединично или да се появява на пристъпи. Ритъмът на хълцането или времето между хълцанията са сравнително постоянни.

Всеки от нас неведнъж в живота си се е сблъсквал с досадното хълцане – било то в рамките на минути, а понякога часове. Много често сами намираме причината – като консумацията на студена напитка или твърде пикантна храна, например, но не са малко и случаите, в които не можем да обясним какво го предизвиква.

Какво представлява хълцането?

Известно в медицината като „сингулутус“, то се отнася до внезапни, неволни контракции на диафрагмата – мускул, участващ в дишането, който се намира между гръдния кош и корема.

Тези контракции водят до непреднамерени вдишвания на въздух, които обикновено са последвани от характерен звук, създаден от внезапното затваряне на гласните струни.

Рефлексът на хълцане включва диафрагмения, вагусния и симпатиковия нерв. Именно тези нерви обработват и изпълняват рязкото свиване на диафрагмата. За разлика от повечето рефлекси, които често имат защитна функция, целта на хълцането е неизвестна. Въпреки това всички хора хълцат.

Храни, които ще ви помогнат при хълцане

Обикновено хълцането е безобидно и се самоограничава. Въпреки това, ако то продължава непрекъснато повече от месец, това може да е признак на сериозно заболяване.

Как да спрем да хълцаме?

Едни от най-използваните прийоми за стопиране на хълцането са задържане на дишането или дишане в хартиен плик за повишаване насищането на кръвта с СО2, приемането на чаша вода или лъжица оцет или поставянето на малко захар под езика, масажи на задната част на врата и др. В лекарския кабинет могат да се прилагат и други методи като дразнене на фаринкса с шпатула, дразнене на вегетативните нерви с масаж на очните ябълки или сънните артерии (само от лекар), промивка на стомаха и т.н.

При протрахиране на хълцането първо се третира основната причина, а до настъпването на ефект могат да се изпишат и медикаменти като метоклопрамид (влияе на кинетиката на гастро-интестиналния тракт), упоскоителни като хлорпромазин, халоперидол, в някои случаи дори антиконвулсанти. Докладван е добър ефект от мускулни релаксанти, седативи без бензодиазепини, дори психостимуланти. До оперативни намеси за блокиране на нерви се прибягва по изключение.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com