Как да спрем епидемията от страх в обществото?

1332
Как да спрем епидемията от страх в обществото?

Разпространението на страх в обществото, който може да доведе до развитието на фобии, може да бъде спряно.

До този извод са стигнали учени от Каролинския институт (Швеция), които смятат, че резултатите от тяхното изследване ще позволят да се разработят практически стратегии за профилактика на това опасно явление в особено уязвими групи, става ясно от съобщение на сайта на института.

През цялата еволюция човечеството е имало възможност да изучи емоционално напрегнати ситуации, наблюдавайки как в тях се държат други народи. Това е социално обучение, което се явява ефективно средство за избягване на опасности в бъдеще. Децата например знаят как трябва да се държат по примера на възрастните.

Очите на страха са големи

Израелски учени от университета Бен Гурион са открили, че арахнофобите (хора, които се страхуват от паяци) смятат, че паяците са по-гол...

Но този косвен опит може да работи и в другата посока – да допринесе за предаване на страхове и тревоги между членовете на семействата и хората, живеещи в непосредствена близост.

Психолозите от Каролинския институт са провели изследване, което е установило как страхът се разпространява в обществото и как може да му се противостои.

Участниците в експеримента гледали видео, в което "демонстратор" разглеждал изображения на двама разгневени хора. Когато показвали едното от лицата, "демонстраторът" получавал неприятен токов удар по китката. В повечето случаи страхът на демонстратора се предавал на участниците в експеримента, които започвали да проявяват тревожна реакция.

След това изследователите проверили какво ще се случи, ако доброволците първо гледат филм с демонстратор, който спокойно гледа същите снимки, показвайки на всички, че ситуацията е безопасна, а изображенията – безвредни.

Как да се научим да не се страхуваме от огъня (ВИДЕО)

Истинският войник не трябва да се страхува от огъня. За избавяне от тази фобия професионалистите се тренират специално. Страхувате се ...

Установено било, че в този случай нямало разпространение на страх. Но ако същите снимки били показвани на хората без участието на спокойния демонстратор, въпросният положителен ефект не бил постиган.

"Открихме, че по-ранният безопасен опит в присъствието на друг човек противодейства на социалното предаване на страх", казва съавторът на изследването Армита Голкар от отделението за клинична неврология на Каролинския институт.

В друг вариант на експеримента "безопасният" и "опасният" демонстратор били различни хора, което отменяло постигнатия ефект за предаване на безопасен опит.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com