Как да стъпите отново на краката си когато нямате пукната пара?

4366
Как да стъпите отново на краката си когато нямате пукната пара?
Снимка: iStock/Guliver

Да живееш от заплата до заплата може да бъде стресиращо за всеки и ако възникне извънредна ситуация, това може да бъде катастрофално. Много хора са изправени пред финансови предизвикателства и ако сте от тях може да е трудно да разберете откъде да започнете, когато сте разорени. Има обаче стъпки, които можете да предприемете, за да се изправите отново на краката си, когато ситуацията изглежда безнадеждна.

Намалете разходите си

Първата стъпка да си стъпите на краката, когато сте разорени, е да намалите разходите си. Трябва да създадете бюджет, който работи за вас, и да се придържате към него. Започнете, като разгледате месечните си разходи и намерите начини да ги намалите до най-основните, които са нужни за вашето оцеляване. Например, можете да намалите консумацията на енергия и да преминете към енергоспестяващи уреди. Или като отоплявате само една стая. Можете също така да намалите разходите си за транспорт, като ходите пеша или с велосипед до работа или използвате обществен транспорт. Освен това можете да намалите сметката си за храна, като готвите у дома и купувате хранителни стоки на едро. Като свиете харчовете си, можете да освободите малко пари, за да посрещнете непосредствените си нужди, да спестите и инвестирате.

Правилото за спестяване 50/30/20: Как да го прилагате успешно?

Увеличете приходите си

Втората стъпка да си стъпите на краката, когато сте разорени, е да увеличите доходите си. Можете да обмислите да работите втора работа на непълно работно време или да работите на свободна практика заедно с обичайната си работа. Можете също така да продавате неща, от които вече не се нуждаете, като дрехи, електроника и мебели. Освен това можете да наемете свободна стая в дома си или да поемете случайна работа във вашия квартал. Увеличаването на доходите ви не само ще ви помогне да посрещнете непосредствените си нужди, но и ще ви помогне да спестявате и инвестирате за бъдещето.

Създайте фонд за спешни случаи

Третата стъпка, за да си стъпите на краката, когато сте разорени, е да създадете фонд за спешни случаи. Извънредни ситуации могат да възникнат по всяко време и наличието на финансов буфер може да ви помогне да устоите на бурята. Започнете, като заделяте малка сума пари всеки месец, докато имате фонд за спешни случаи за три до шест месеца. Този фонд ще ви помогне да покриете неочаквани разходи като медицински сметки, ремонт на кола или загуба на работа.

Да се изправите отново на краката си, когато сте разорени, може да бъде предизвикателство, но не е невъзможно. Не забравяйте, че отнема време и дисциплина, за да се върнете на правия път, но с решителност можете да постигнете финансова стабилност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com