Как да съхранявате летните плодове, без да загубят витамините си?

1347
Как да съхранявате летните плодове, без да загубят витамините си?
Снимка: iStock

Август е най-доброто време за събиране на летни плодове за зимата. Така можете да запазите огромното количество витамини и минерали, които те съдържат. Плодовете могат да бъдат замразени, смлени със захар или изсушени. Биологът Михаил Краснов казва, че плодовете обикновено се запазват добре при замразяване.

„Можете също да ги смелите с малко количество захар и да замразявате на порции под формата на пюре: пак ще имат живи витамини“, казва той. В по-малка степен полезните свойства се запазват след топлинна обработка на плодовете - в компоти, конфитюри, желе. Друг чудесен начин е сушенето.

1. Боровинка

Този плод е с високо съдържание на витамини С, К и Е, желязо, магнезий, цинк, калий и фосфор. Боровинките имат температуропонижаващо, съдосвиващо и противовъзпалително действие. Може да се замрази цяла, но е по-добре да се смели с малко захар и да се замрази на пюре.

Каква е разликата между плодовете и зеленчуците?

2. Череша

Черешите съдържат витамин Р, кумарин и неговите производни. Нормализира кръвосъсирването, намалява риска от тромбоза и укрепва кръвоносните съдове. От черешите се прави вкусно и здравословно сладко в комбинация с касис и цариградско грозде.

3. Цариградско грозде

Този плод предпазва от сърдечно-съдови заболявания и подобрява паметта. Съдържа витамини С и Е, които са отговорни за имунитета. Цариградското грозде също има много фибри. Замразете го добре. Също така, плодът може да се смила в блендер, да се добави захар (една четвърт от обема на цариградско грозде) и да се замрази.

4. Къпини

Намалява риска от ранно развитие на болестите на Паркинсон и Алцхаймер. Къпините могат да се замразят или да се направят на сладко.

Това са плодовете, които ЛЕКУВАТ

5. Берберис

Съдържа много витамини С, Е и К, каротеноиди, въглехидрати, органични киселини, макро- и микроелементи. Полезно е да се използва при чернодробни заболявания, ревматизъм и възпаление на пикочния мехур. Най-добрият вариант за събиране на берберис е сушенето.

7. Черница

Плодът е полезен за здравето на ретината и при начални форми на диабет. Боровинките се съхраняват добре в хладилника, могат да бъдат замразени, смлени със захар.

8. Малина

Известен е с потогонното си антипиретично действие. Понася добре замразяването, има положителен ефект върху състоянието на пациенти с диабет тип 2.

9. Касис

Основната му ценност е съдържанието на голямо количество витамин С. Има го най-много в черния касис. От касиса можете да приготвите компоти, да направите сладко и желе. Можете да консервирате плода без захар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подлудява ви: Най-красивият цвят на очите, който харесват абсолютно всички хора

9 неща, които развалят здравето ви (има ги във всеки дом)

Топ 3 на реките извиращи от Рила

Защо са изчезнали динозаврите от нашата планета?

Кои породи кучета се определят като най-агресивните?

Кой е основният алкохол в коктейла Май Тай?

Как да познаем фалшивото сребро, когато го видим?

Кои признаци издават фалшивия алкохол спрямо истинския?

5 забрани, които спазват дълголетниците

Как се пише: узаконяване или озаконяване?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com