Как е името на най-високия връх на Родопите?

48625
Как е името на най-високия връх на Родопите?
Снимка: INTERIMAGE

Най-високият връх в Рила е Мусала, в Пирин - Вихрен, в Стара планина - Ботев. А знаете ли името на най-високия връх на Родопите?

Голям  Перелик - 2191 метра

Върхът се намира в една от най-красивите местности, само на 19 км от град Смолян.

Включен е в движението за покоряване на 10-те най-високи върхове на по-големите български планини, инициатива която стартира на 1 януари 2005 г. Целта е да се съберат печати от най-високите върхове на планините. Печатът, доказващ изкачване на връх Голям Перелик, се намира в ТИЦ - Широка лъка.

Лесно се стига до първенеца на Родопите от местността Превала, разположена на около 7 км от Смолян. Оттук има два варианта - да тръгнете по тесния асфалтов път или да изберете пешеходния маршрут. Крайната цел е хижа “Перелик”, до която се стига за около 2 часа пеша. От върха се открива приказна гледка към Рила, Пирин и Стара планина. При ясно и хубаво време, може да се видят и планинските върхове на Северна Гърция.

Връх Голям Перелик е лесен и приятен за изкачване. Докато стигнете до него, ще се любувате на чудни иглолистни гори и живописни поляни. Районът около върха е приказно красив през всички сезони. Наблизо се намира връх Широколъшки снежник, висок 2188 м, наричан още Орфей, както и пещера Ледницата. Наблизо е връх Малък Перелик, висок 2147 м.
В подножието на връх Голям Перелик са селата Гела, Широка лъка и Солища.

Perelik World Music&Jazz Festival

Всяка година в края на юли в подножието на връх Перелик се провежда музикалният фестивал Perelik World Music&Jazz Festival, който става все по-популярен. Изключителна атмосфера на мястото придават традиционният бит и култура на района и вековната фолклорна и песенна традиция. Фестивалът е много популярно събитиe, подкрепяно от Италианския културен институт, Американското посолство и други международни институции.

Идеята на фестивала е да се провокира общуването както с природата, така и между творци и публика. 

Кои планини се намират между България и Гърция?

Родопите - най-обширната и гостоприемна планина в България

Родопите са най-старият и обширен масив в Българиs, част от Рило-Родопския масив. Представляват сложна система от ридове, котловини и дълбоко всечени речни долини. Простират се на площ от 14 737 кв. км (на територията на България). Средната надморска височина на планината е 785 метра. Западната граница на Родопите с Рила, минава по течението на река Яденица, пресича седловината Юндола и Аврамова седловина и стига до долината на река Места. На север Родопите граничат с Горнотракийската низина. Южната граница на Родопите завършва по държавната граница с Гърция.

Името на планината е с тракийски произход. Чрез текстовете на Овидий и Псевдо-Плутарх до нас е достигнал тракийски мит за възникването на Родопите и Стара планина. Според легендата Родопа и Хемус (старото име на Стара планина) били брат и сестра. Те толкова много се обичали, че започнали взаимно да се желаят. Хемус наричал сестра си Хера, а тя се обръщала към любимия си брат с името Зевс. Желанието им оскърбило боговете и затова те ги превърнали в планините Родопа и Хемус.

В миналото планината е била известна и с името Славееви гори.
От Родопите извират реките Арда, Въча, Чепинска, Стара река, Върбица.
В Родопите се намират Смолянските езера и язовирите Широка поляна, Доспат, Батак, Голям Беглик, Въча, Студен кладенец, Тошков чарк.

Сред най-известните забележителности в планината са Чудните мостове, Юндола, Триградско ждрело, Дяволски мост, Белинташ, Каменната сватба, Каменните гъби, Орловите скали, Бачковски манастир, Кръстова гора, Перперикон и много други.

С какво свързвате Родопите?

С ширината, топлината, уюта, които излъчва. И най-вече с гостоприемството на местните хора. “Планина с душа”, така наричат най-обширната българска планина.

“Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със … затворени очи, в себе си”
Антон Дончев, “Време разделно”

 И пак от Антон Дончев
“Жена беше това, майка, затова овчарите й викаха Родопа и се сърдеха, когато някой речеше Родопи. Защото много планини се обичат по-малко от една планина. Балканът е баща, изправен и силен, каквото трябва да бъде всичко мъжко, Родопа е майка, която зачева и ражда, легнала по гръб, с лице към небето."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com