Как може да използвате цитрусовите кори за ежедневно почистване?

6193
Как може да използвате цитрусовите кори за ежедневно почистване?
Снимка: iStock

Цитрусовите кори, които често се изхвърлят като отпадъци, могат да се използват за различни задачи по почистване на домакинството, като предлагат естествена и екологична алтернатива на търговските почистващи продукти. Снабдени с натурални масла и лимонена киселина, цитрусовите кори притежават мощни почистващи свойства, които могат да се справят с мръсотията, мазнините и петната. Ето едно ръководство за това как да използвате максимално цитрусовите кори в ежедневното си почистване.

Универсален почистващ препарат с цитрусови кори

Започнете да събирате цитрусови кори от портокали, лимони или грейпфрути. Поставете корите в стъклен буркан и ги залейте с бял оцет. Оставете сместа да престои поне две седмици, за да може оцетът да абсорбира цитрусовите съставки. Прецедете течността и я разредете с вода (в съотношение 1:1), за да създадете универсален почистващ препарат. Изсипете я в бутилка с пулверизатор и я използвайте върху различни повърхности като плотове, мивки и кухненски уреди.

Дезодориращ препарат за боклук

Преборете се с неприятните миризми, идващи от изхвърлянето на боклук, като хвърлите цитрусови кори. Натуралните масла ще освежат канала и ще оставят приятен аромат в кухнята. За допълнителен тласък добавете няколко кубчета лед, за да заострите остриетата на контейнера за отпадъци, докато цитрусовите кори правят своята магия.

5 полезни приложения на портокаловата кора, за които градинарите не знаят

Скраб с цитрусов аромат

Създайте силен, но нежен скраб, като смесите цитрусови кори с едра сол или сода за хляб. Тази смес е отлична за почистване на повърхности като котлони, мивки и дори плочки в банята. Абразивната текстура помага за отстраняване на замърсяванията, а цитрусовите масла придават освежаващ аромат.

Естествен обезмаслител

Цитрусовите кори, особено тези от портокали и лимони, съдържат естествени масла, които ефективно разграждат мазнините. Втрийте обелките директно върху мазните повърхности, като например аспиратори и котлони, за да разградите мазнината. Избършете остатъците с влажна кърпа, за да получите искрящ, безмаслен блясък.

Полиране на мебели

Смесете цитрусовите кори със зехтин, за да създадете естествена политура за мебели. Цитрусовите масла придават блясък на дървените повърхности, а зехтинът подхранва и подхранва дървото. Нанесете сместа с мека кърпа и полирайте, за да получите блестящ завършек.

Когато разберете колко приложения имат, ще спрете да хвърляте тези кори

Почистващ препарат за прозорци

Използвайте силата на цитрусовите кори за прозорци без ивици. Комбинирайте оцет с цитрусови плодове с вода (в съотношение 2:1) в бутилка с пулверизатор. Напръскайте разтвора върху прозорците и стъклените повърхности, след което избършете с чиста кърпа или вестник за кристално чист блясък.

Освежител на въздуха

Изсушете цитрусовите кори и ги поставете в купа или саше, за да освежите въздуха по естествен начин. Приятният им аромат ще премахне нежеланите миризми, като направи дома ви да ухае на цитрусови плодове и да бъде привлекателен.

Включвайки цитрусови кори в ежедневното си почистване, вие не само допринасяте за по-екологична среда, но и се възползвате от естествените почистващи свойства на тези кори. Това е прост, рентабилен и устойчив начин за поддържане на чисто и свежо жизнено пространство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com