Как притесненията и прекаленото мислене могат да разрушат връзката ви?

1356
Как притесненията и прекаленото мислене могат да разрушат връзката ви?
Снимка: iStock

Достатъчен е само един пропуснат SMS. Първоначално се чудите, а след това се притеснявате. Нещо не е наред. Запълвате празнотата с въпроси: Какво се случва? Игнорират ли ви? Изневеряват ли ви? С други думи, когато ни липсва информация, детайли или контекст, ние ги запълваме. Имаме нужда да знаем какво се случва и да имаме усещане за контрол, затова формираме впечатления, правим тълкувания, правим предположения, обмисляме улики и четем между редовете. За да избягаме от това чувство, си разказваме история. Правилно, неправилно или някъде по средата, ние даваме обяснение. 

5 негативни емоции, които неусетно ни разболяват

И ВСЕ ПАК НЕСИГУРНОСТТА ДО ГОЛЯМА СТЕПЕН Е НЕИЗБЕЖНА.

Всяка връзка има непълна информация. Невъзможно е да знаем всичко. Не знаете на 100 процента какво мисли партньорът ви. Той също не знае! Като личности ние невинаги сме напълно сигурни какво чувстваме, какво ни мотивира, какво ще направим или как ще мислим. Сега, в една връзка, умножете това по две. Единственото сигурно нещо е, че никога няма да разполагаме с всички факти или няма да можем да видим пълната картина. Някои части винаги ще бъдат размити. Това е нормално. Това не означава, че нещо не е наред.

КАК ДА ИЗБЕГНЕМ ПРЕКОМЕРНОТО МИСЛЕНЕ?

ПРИЕМЕТЕ ГО: Научете се да приемате, че известна степен на неяснота е неизбежна. Никога няма да знаете всичко за миналото на партньора си, за предишните му връзки или за това какво прави във всеки един момент. Това е напълно нормално. Партньорът ви също няма да знае всички тези неща за вас. Тук идва ред на доверието. Най-добрите партньори са прозрачни и последователни в продължение на дълги периоди от време, точно както най-добрият приятел. 

3 зодии, които прекалено много премислят всичко

ПО-ПРОСТОТО Е ПО-ТОЧНО: Когато търсите обяснения за двусмислието помнете, че най-простото и ясно обяснение е най-доброто. Когато моделът на общуване на партньора ви се промени за ден или два, бихте могли да приемете, че това означава, че той се е разлюбил с вас, намерил е нов партньор и се мести, за да започне нов живот с ново красиво семейство.

Или пък може да се окаже, че е болен, изгубил е телефона си или просто е имал натоварен период в работата. Колкото по-малко предположения, толкова по-добре. По-простото вероятно е по-точно. Не се питайте какво би могло да не е наред (това е покана за творчески обяснения), вместо това се предизвикайте да се съсредоточите върху това, което е най-вероятно.

СЪБЕРЕТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Проблемът със свръхинтерпретацията започва, защото не разполагате с всички подробности. Въпреки че може никога да не получите пълната информация, колкото повече знаете, толкова по-добре. За да получите тази информация, отидете направо при източника и проведете разговор с партньора си.

4 начина да спрете да мислите прекалено много във връзките си

СПОДЕЛЕТЕ: Признайте, че се чувствате несигурни, и обяснете какво ви интересува.

ЗАДАВАЙТЕ ПО-ДОБРИ ВЪПРОСИ: Непрекъснатото задаване на въпроси може да ви накара да звучите като досадник или, още по-лошо, като недоверчив човек. Вместо просто да задавате повече въпроси, трябва да се съсредоточите върху това да задавате правилния вид въпроси. Най-добрите въпроси приканват към обяснение и възпират собственото ви свръхинтерпретиране.

ИЗВОД

Възможно е да се чувствате несигурни, неуверени и объркани. Цялото това притеснение има един сериозен недостатък. По-вероятно е да виждате лоши знаци, които не са налице, и да правите прибързани заключения, които не са оправдани. Ако системата ви за откриване на заплахи се обърка и станете прекалено чувствителни, се превръщате в най-големия враг на себе си (и на връзката си!). В края на краищата, най-добрите взаимоотношения се градят на доверие, сигурност и надеждност. Дайте на партньора си това, което се надявате да получите обратно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com