Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как с природни методи да смъкнете високата ТЕМПЕРАТУРА

21 декември 2021, 13:20 часа

Всеки човек в живота си е страдал от висока температура като симптом от грип или настинка, а причините може да бъдат и по-сериозни. Завишената температура всъщност се явява като защитен механизъм на организма ни и голяма част от лекарите дори не препоръчват да приемаме лекарства, ако тя е до 38.5 градуса.

Обаче с напредване на възрастта разликите при реакцията на организма се променят. Децата често дори не усещат, когато температурата им е леко повишена, докато при по-възрастните вече присъства и моменталната отпадналост и дискомфортно усещане.

Не бива обаче веднага да се паникьосвате, когато вие или детето ви вдигнете температура и да тичате за поредното хапче – прахчета, съдържащи парацетамол или др. лекарствени продукти. Всички тези медикаменти реално крият вреди за здравето ни, дори да ни помогнат при нормализирането на телесната температура.
Все пак, не може да се оставите на произвола на съдбата, когато температурата ви мине 38 градуса. Тогава ще трябва да предприемете някакви мерки за понижаването ѝ. 

За щастие, още от малки знаем как нашите баби и майки са прилагали различни методи от народната медицина, за да ни помогнат да се преборим с това състояние. Има най-разнообразни натурални съставки, които спомагат за целта. Дори една обикновена пилешка супа ще укрепи имунната ни система, защото в състава й откриваме желатин, а чесънът и кромидът са от природните антибиотици, които се борят с високата температура.

Трябва да споменем и най-известният и според много, най-ефективният народен лек за висока температура – оцетът. Правят се най-различни компреси с ябълков оцет, които бързо и ефективно понижават температурата. Това е и по-лесен начин, който  може да приложите на детето си, вместо да го карате да вкусва различни отвари с чесън и кромид, или пък да приема медикаменти.

Класическият метод за оцет срещу температура е смесването на ябълковия оцет с вода в отношение 1:2. Използвайте по-голям съд, в който да напоявате комперсите, които може да поставите на стъпалата, корема или челото.

Съществуват много варианти, а друг такъв е и смесването на 3 супени лъжици оцет с 1 чаена лъжица сода бикарбонат. Сместа трябва да шупне, след което веднага да я втриете в стъпалата и ръцете или пък можете да я наложите по челото си. Резултатите са бързи, а методът може да се прилага и върху деца.

Още един възможен начин е ваната с топла вода, към която да прибавите оцета. След 10-15 мин в нея вече ще се чувствате значително по-добре, като отново този начин може да практикувате и за децата си.

Внимание! При температурни състояния най-добре се консултирайте с вашия лекар за изясняване на причините и избор на най-добрите методи за лечение.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес