Как се образува целулитът и как да го преборим

11861
Как се образува целулитът и как да го преборим
Снимка: iStock/Guliver

Целулитът няма нищо общо с наднорменото тегло и се появява и върху най-слабите бедра. Всъщност, цели 80 % от жените имат видима форма на портокалова кожа. Състоянието не е опасно за здравето и се свързва преди всичко с добрата визия. Възприятието му е строго индивидуално и всеки сам решава дали му пречи или не. Особено когато почти всички имат портокалова кожа.

Как се образува целулитът

Целулитът се образува при съвкупност от фактори като хормони, телесни мазнини, стрес, консумация на захарни и мазни храни, алкохол, пушене. Колкото повече мазнини  се складират в тялото ни, толкова повече мастните клетки се притискат и образуват видими подутини под кожата.

Никотинът, кафето и алкохолът „износват“ съединителната тъкан, затлачвайки обмяната на веществата. Притокът на енергия е много по-плавен при здрава мускулатура, докато многото мазнини забавят естествените процеси в организма.

Образуването на колаген и еластин, които допринасят за еластичността на съединителната тъкан, също страда от вредните навици. Нарушеният баланс в храненето предизвиква задържането на вода и раздуването на мастните клетки.

Как да преборим целулита

Всеки режим, който подобрява кръвообращението и подпомага разграждането на мазнините, и изхвърлянето на излишната вода и токсини, работи за премахването на целулита. Състоянието буквално е резултат от забавянето в обмяната на веществата. В борбата с него помагат:

- повече зеленчуци, най-вече зеленолистни

- вода

- ползотворен сън

- масажи и релаксация

- спорт

Как да се храним, за да се отървем от целулита

Избягвайте сладки, мазни и солени храни. Ограничете алкохола и кафето. Консумирайте храни, богати на минерали и витамини – най-вече витамин E и C.

Не изключвайте от менюто си рибата и месото, които съдържат ценни аминокиселини, подпомагащи образуването на съединителна тъкан.

Избягвайте резките разлики в килограмите. Бързите диети допълнително намаляват еластичността на тъканите и правят целулита още по-видим.

Как да се справим с упорития целулит при напредване на възрастта

Портокаловата кожа засяга до 90% от дамите на някакъв етап от живота им. Не си единствена! Целулитът е проблем на всяка втора жена. И т...

Кой спорт е най-подходящ в борбата с целулита

Премахването на целулита до голяма степен зависи от двигателния ни режим. Най-сигурното условие за стегната и гладка кожа са стегнатите мускули. Те подобряват процесите на разграждане на мазнините.

Затова е хубаво да се мотивирате за две кардио тренировки и една силова на седмица. Спортовете, които са най-подходящи в борбата с целулита, са плуване, колоездене, йога. По време на плуване водата, която ни заобикаля, допълнително подпомага стягането на кожата и мускулите с естествен масажиращ ефект.

Масажи за борба с целулита

Масаж с кафе

Ето това е най-големият враг на целулита

Познавате ли се с целулита отблизо? Навярно това негово присъствие по тялото никак не ви се нрави и ви разбираме напълно. Портокаловат...

Можете да използвате утайка от кафе, за да подобрите кръвообращението си. Разбъркайте с една супена лъжица зехтин и го използвайте за пилинг след душа. Нанесете с масажиращи движения по целите крака и изплакнете.

Масаж с ексфолираща гъба

Всекидневните разтривки с ексфолираща гъба значително забързват процеса на премахване на целулита. Внимавайте масажът да не е прекалено груб, защото това ще предизвика обратния ефект.

Антицелулитни масажи

Професионалните антицелулитни масажи, съчетани със спорт и балансирано хранене, подобряват състоянието на съединителната тъкан и също имат благоприятен ефект. Трябва обаче да внимавате за образуването на синини, тъй като проблемите със съдовете също възпрепятстват оросяването. Доверете се на опитен специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Къде и как е правилно да се съхранява козунак, за да остане пухкав и мек по-дълго

Сложете кактуса на това място в дома си, за да се предпазите от негативна енергия

Тези 7 "комплимента" ще обидят всеки - избягвайте ги

Сложете това в тестото за козунака, за да остане пухкав и мек за седмица

Стихотворение за 23 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com