Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя компот от ягоди без варене?

14 юни 2024, 17:17 часа

Домашно приготвените компоти и сокове безспорно са по-полезни за здравето от онези, между които избираме на рафтовете в магазина. Те не съдържат оцветители, консерванти и различни вредни или със спорна полза за здравето вещества. Нещо повече – може да контролирате не само качеството на вложените продукти – плодовете и да изберете екологично отгледани, но и да контролирате количеството на добавената захар, както и да приготвите домашен компот без захар – с подсладител, ако спазвате диета за тънка талия.

Допълнително предимство на домашно приготвения компот е възможността това да се случи, без да е необходимо варене. Компот от ягоди без варене се приготвя изключително лесно, като не са нужни никакви кулинарни умения. Приготвянето на компот от ягоди без варене се счита за по-полезния начин да се насладите на сочността и вкуса на плода, ценен за здравето на сърдечно-съдовата система, кожата, стомашно-чревния тракт, мозъчната функция и ставите.

Как най-лесно се почистват бурканите за компоти

Митове за приготвяне на компот от ягоди без варене

Мит 1 – Приготвянето на компот от ягоди без варене пести време

Реално това е абсолютна заблуда и погрешно схващане. Макар да не се варят самите плодове, необходимо е време, за да се свари водата със захарта, с която се заливат плодовете. Така че не пестите време.

Мит 2 – Компот от ягоди без варене е нетраен продукт за бърза консумация

Това твърдение също е напълно невярно. Домакините, които са изпробвали рецепта за приготвяне на ягодите по този начин, са се убедили, че дори 2-3 години след тази на затварянето на ягодите те все още са с непроменени вкусови качества и напълно годни за консумация.

Мит 3 – Компотът от ягоди без варене се приготвя по-лесно от този, който се вари

И двата начина на приготвяне на ягодите на компот – чрез варене на бурканите, пълни с ягоди, захар и вода, и чрез варене на захар и вода и заливане на ягодите – се приготвят еднакво лесно, нужни са еднакви продукти и време. Единствено се нуждаете от пъти по-малък съд и място, ако приготвяте компот от ягоди без варене.

Вместо да вярвате в митове, открийте рецепта, обясняваща подробно как се приготвя компот от ягоди без варене, запретнете ръкави и опитайте сами да приготвите насладата за сетивата, наречена компот от ягоди. Със сигурност ще се справите, рисковете от грешки са минимални и са свързани най-вече с неправилен избор на плодове – ягоди, които са пълни с пестициди, не са зрели, нямат вкус и аромат и т.н., както и с употребата на прекалено голямо или недостатъчно количество захар. Тези рискове обаче важат еднакво и за двата начина на приготвяне на компот от ягоди – с варене и без варене.

Колко минути трябва да се вари компот от череши

Компот от ягоди без варене – рецептата, която ви трябва

За да приготвите компот от ягоди без варене ще са ви нужни само ягоди, захар и вода. Следвайте тези лесни стъпки, за да си гарантирате качество на готовия продукт:

-          Изберете вкусни, ароматни ягоди, добре узрели, качествени.

-          Измийте и почистете ягодите.

-          Напълните ги в буркани, като количеството за всеки буркан зависи от личните ви предпочитания – ако обичате повече плода, а сокът остава неизпит, напълнете бурканите с ягоди на около 80%. Ако предпочитате сока, а ягодите често остават в буркана с дни, сложете не повече от 1/3 от буркана ягоди.

-          За да прецените колко вода ще трябва да сварите, налейте бурканите, напълнени с ягоди, с вода. След това ги изпразнете, като изсипете водата в съд, подходящ за варене.

-          Добавете захар към тази вода. 4-5 супени лъжици на голям буркан е идеалното количество според рецептата, но може да сложите повече или по-малко, ако не обичате компота твърде сладък, или пък – напротив, искате да се подсладите максимално  с него.

-          Докато водата и захарта врат, важно е да затоплите бурканите и капачките.

-          Сварете водата със захарта. Когато заврат, налейте ягодите в бурканите до ръба на капачката. Затворете и обърнете обратно. Образува се вакуум благодарение на врящата вода, топлия буркан и капачката, който гарантира, че компотите ще бъдат дълго годни за консумация.

Компотът от ягоди без варене е начин за приготвяне на превъзходен компот, ако нямате място, на което и където да сварите толкова много буркани. Методът пести пространство и дава възможност и на домакините в градовете, които нямат двор с казан, който да побере бурканите, да се радват на тази домашно сварена вкусотия. Да ви е сладко!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес