Как си кръстостваме ръцете и какво казва това за нас?

2965
Как си кръстостваме ръцете и какво казва това за нас?
Снимка: iStock/Guliver

Вербалните и невербалните знаци играят относително еднаква роля в комуникацията. Невербалните обаче могат да бъдат по-двусмислени, защото нямат специфична граматика или семантично значение. Езикът на тялото е начинът, по който тялото комуникира и реагира на околната среда около него, както и на това, което се случва вътрешно на човек. Това може да включва всичко, което се изразява освен думи, като изражение на лицето, различни жестове, умиротворяващи движения и вокални характеристики като тона и височината на гласа.

Един често срещан език на тялото, който често се събира в категориите гняв или затворени, са кръстосаните ръце. Въпреки че може да означава и двете неща, придържането към тези две интерпретации е ограничаващо.

Езикът на тялото му разкрива дали той те харесва

Какво наистина означава, когато някой е кръстосал ръцете си?

Кръстосаните ръце могат да имат различни значения. За мнозина, а това често може да е така, схващането е, че кръстосването на ръце означава, че се чувстваме тревожни, съпротивителни, напрегнати, несигурни, уплашени или реагираме на дистрес. Създаването на физическа граница или бариера също може да бъде акт на самоуспокоение, когато някой се чувства претоварен.

Ако някой обаче е със скръстени ръце и стиска всяка ръка здраво, това може да е признак на стрес.

Проучване показа, че хората, които са скръстили ръце преди задача, са по-склонни да работят по-дълго от тези, които не го правят. Знаейки тази информация, хората, които кръстосват ръце, може да се опитват да се съсредоточат или поне да създадат впечатление за власт и контрол. Поради противоречивите и различни тълкувания на кръстосаните ръце, невербалното поведение обикновено изисква контекст, за да се разбере точно. Например, ако човекът, с когото говорим, е със скръстени ръце, но ни се усмихва, навежда се напред и използва приятелски тон на гласа, тогава вероятно няма да тълкуваме скръстените ръце като показване на негативност. Но ако скръстените ръце са съчетани с намръщени лица, дистанциране и сбръчкани вежди, тогава колективно вероятно стигаме до заключението, че те не са благосклонни към нас. Получаването на пълна картина е полезно за предотвратяване на погрешна комуникация.

Универсален ли е езикът на тялото?

Как езикът на тялото може да доведе до грешна комуникация?

Езикът на тялото е един от основните начини, по които разбираме мотивите, намеренията и емоциите на другите хора. Ние винаги правим оценки въз основа на невербалната комуникация на хората. Често тези бързи оценки могат да бъдат точни; обаче можем също така да сбъркаме езика на тялото. Без контекста на други невербални знаци скръстените ръце и друг език на тялото могат лесно да бъдат изтълкувани погрешно. Възможността за погрешна комуникация е особено увеличена, ако невербалните знаци противоречат на това, което казваме. Нали знаете: казваме, че сме добре, когато определено не сме добре. Без контекст не винаги има достатъчно информация, за да разберем какво изразява някой или защо се чувства така. Това може да затрудни постигането на общ език или намирането на решение при наличието на конфликт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com