Как съсипвате косата си: Кератин, ластици, неправилно сушене и други грешки

23555
Как съсипвате косата си: Кератин, ластици, неправилно сушене и други грешки
Снимка: iStock/Guliver

Изглежда, че отделяте толкова много време, усилия и пари, за да направите косата си по-красива и жизнена, но все още няма желания резултат. Фризьорите и трихолозите смятат, че понякога фини навици или маркетингови трикове пречат на здравето на косата.

Кератиново изправяне

Експертите твърдят, че тази популярна процедура овлажнява, възстановява косата, помага ѝ да изглежда здрава и блестяща. Но стилистите смятат, че това е само маркетингов трик, който само ще влоши състоянието на косата в бъдеще.

Научните изследвания показват, че молекулите на кератина не проникват в тъканта на косъма по време на процедурата, а само полепват по повърхността му. Това се случва с помощта на не най-полезните химични съединения, включително формалдехид и глиоксилова киселина. Те отслабват косата, правят я чуплива.

Как да направите косата гладка: 5 съвета, които работят

Мръсен гребен

Част от мазнините, мръсотията остават върху четката за коса, прахът се утаява върху нея. Ако не миете редовно гребена си, тогава след оформяне косата ви няма да изглежда достатъчно свежа и ще се замърсява много по-бързо. Важно е да почиствате гребена след всяко оформяне, а веднъж седмично потапяйте четката в разтвор на вода със сода за 10 минути, след което я изплакнете с течаща вода.

Неправилни ластици

Стегнатите еластични ленти или популярните силиконови спирали са безмилостни към косата. Накъсват косъма, а при премахване изскубват десетина-двадесет косъма. Вероятно вече сте свикнали да събирате косми. Използвайте копринени или сатенени гладки еластични ленти, те няма да прищипят къдриците и няма да ги счупят.

Възстановена коса? Мисията възможна с тези 5 стъпки

Липса на термична защита

Противно на стереотипите, изсушаването на косата със сешоар е правилната и здравословна стъпка. Не трябва да ходите дълго време с мокра глава, чакайки кичурите ви да изсъхнат сами. Въпреки това, високата температура и насоченият въздушен поток, разбира се, увреждат тъканта на косата. Ето защо е толкова важно да ги защитите с помощта на специални средства.

Не пренебрегвайте термичната защита: тя ще направи къдриците блестящи и с течение на времето ще забележите, че косата е станала по-силна и е спряла да пада.

Грешен сън

Експертите силно препоръчват момичетата с дълга коса да ги сплитат през нощта в слаба плитка. Ако оставите косата си пусната, тогава по време на сън тя се заплита, търка се върху възглавницата и се чупи.

Докосвате косата си

Постоянното въртене на къдрици в ръцете ви, когато мислите, е често срещан навик. Това обаче е много вредно за косата. Отделните косми стават по-тънки и по-слаби, а къдриците се замърсяват по-бързо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com