Каква е била традиционната българска закуска през годините?

14873
Каква е била традиционната българска закуска през годините?
Снимка: iStock/Guliver

Почти няма човек, който да не е ходил на село при баба и дядо. Всеки помни аромата на бабините мекици, баници, тутманици, попара и още куп други вкусни традиционни български закуски, които са любими на малки и големи.

С времето започнахме да живеем в много забързан свят и в забързаното си ежедневие гледаме да хапваме нещо на бързо и на крак. Забравяме да се наслаждаваме на храната както в миналото.

В днешно време хората закусват сандвич, кафе и в най-добрия случай - препечена филийка. Почти всички забравихме за невероятните вкусотийки, които нашите баби и майки ни правеха, когато бяхме малки.

По колко овесени ядки трябва да се ядат за закуска?

1. Мекици, пържени или печени кифлички, понички, банички, тутманик, катми, палачинки, курабийки, домашно приготвени бисквити и др.

В миналото старите българи са използвали думата "мекица" като антоним на думата "твърдица" - тази дума се използвала за хрупкава питка, която е изпечена на сач. Сега тези питки се наричат пърленки.

2. Друга традационна закуска у нас са макароните, спагети, макарони, юфка и др.

3. Третият вид традиционни български закуски са пържените - от този вид закуски най-разпространени са мекиците, поничките, пържените филийки, бухтичките, кифличките и т.н.

4. Друг вид закуски, както всички знаем, е любимата на много българи традиционна българска баница. Има една традиционна българска закуска, която представлява гарнирана пита с различна плънка, която много прилична на италианската пица, но тя все по-рядко присъства на нашата трапеза. Други популярни закуски в тази категория са така наречените кренвиршки, кашкавалки, сиренки.

5. Тутманик - Тутманикът също е вид баница, корите на която не се увиват, а се налагат една върху друга, а между тях може да има плънка от месо или сирене;

6. Пържени филийки - Това е закуска, която е обичана от малки и големи. Това е просто хляб, потопен в яйца и мляко, и изпържени в сгорещено олио до златисто.

7. Бюрек - Бюрекът също е вид баница, която се прави в съседна Турция. Разликата е в това, че в бюрека се използва краве масло, вместо слънчогледово олио и се залива с повече яйца от баницата;

ОМЛЕТ по селски: Перфектна закуска

8. Мекици - Мекиците са любими на малки и големи. Приготвят се от тесто, което се готви в сгорещено олио. Най-често мекиците ги хапваме на закуска, поръсени с пудра захар, а може да са и с плънка от сирене;

9. Клин - Това също е вид баница, който обаче се приготвя само с две кори с плънка по средата, която се приготвя на плоча, след което се намазва с масло;

10. Баница - това е традиционна за България закуска и се прави с кори за баница, които могат да бъдат домашно точени, купени, финни, печени на сач. Най-честата плънка за баница са яйца и сирене, но може да бъде направена със спанак и сирене, тиква / тиквеник/, зеле / зелник/, праз / празеник/ и много други варианти. Може да се приготви и с кайма;

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com