Каква е историята на "валентинките" и празника Свети Валентин

5901
Каква е историята на "валентинките" и празника Свети Валентин
Снимка: БГНЕС

Денят на влюбените - 14 Февруари... Какво знаем за него?

Смята се, че Свети Валентин съществува повече от 16 века, но празниците на Любовта са известни още от по-ранни времена – от времето на древните езически култури. Например, римляните в средата на февруари са празнували фестивал на еротиката, наречен Луперкалия, в чест на богинята на любовта Юнона Фебруата.

Разнообразете Свети Валентин тази година!

Всяка година обичайно се повтарят едни и същи клишета и пазарът е залян от тях. Бъдете креативни, вложете малко творчество и личната си...

Празникът има и специфичен "виновник" - християнският свещеник Валентин. Тази история датира от около 269 г., по това време император Клавдий II управлява Римската империя. Воюващата римска армия изпитва остър недостиг на войници за военни кампании и командирът е убеден, че главният враг на неговите „наполеонови“ планове е бракът, защото женен легионер мисли много по-малко за славата на империята, отколкото за това как да се храни неговото семейство. И за да запази военния дух у войниците си, императорът издал указ, забраняващ на легионерите да се женят.

Но войниците не са станали по-малко влюбени поради това. И за тяхно щастие се появява един мъж, който без да се страхува от имперския гняв, започна тайно да жени легионерите с техните любовници. Това е бил свещеник на име Валентин от римския град Терни (Валентин от Терни). Очевидно той е бил истински романтик, тъй като любимите му занимания са били да помирява скараните, да им помага да пишат любовни писма и по молба на легионерите, да раздава цветя на жените на тяхната страст.

Разбира се, веднага щом императорът разбрал за това, той решил да прекрати „престъпната му дейност”. Валентин е бил осъден на смърт. Трагедията на ситуацията се подсилва и от факта, че самият Валентин е бил влюбен в дъщерята на неговия палач. Ден преди екзекуцията свещеникът написва прощално писмо до момичето, където говори за любовта си и го подписа с „Вашият Валентин“. Прочетено е след като е екзекутиран.

Впоследствие, като християнски мъченик, пострадал за вярата си, Валентин е канонизиран от Католическата църква. А през 496 г. папа Геласий (папа Геласий И) обявява 14 февруари за Свети Валентин.

6 идеи за незабравим Свети Валентин. Сега е времето да го планирате

Остава само около месец до най-романтичния празник и ако желаете да го прекарате незабравимо, време е да планирате специален 14 февруар...

От 1969 г., в резултат на реформата на богослужението, Свети Валентин е премахнат от литургичния календар на Католическата църква (заедно с други римски светци, информацията за чийто живот е противоречива и недостоверна). Въпреки това, дори преди 1969 г. църквата не одобрява и не подкрепя традициите за празнуване на този ден.

Независимо дали е било така или по друг начин, но е очевидно, че още тогава е било обичайно да се пишат любовни бележки на Свети Валентин - „валентинки“. И на този празник до ден днешен влюбените обичат да си уреждат сватби и да се женят. Смята се, че това ще бъде ключът към вечната любов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com