Каква е ключовата разлика между парфюм и тоалетна вода?

19572
Каква е ключовата разлика между парфюм и тоалетна вода?
Снимка: iStock

Парфюмът е не само приятно ухание, начин да оставим ароматна следа, изборът му разкрива характера, вкуса и емоциите, а създаването му е история, чиито корени откриваме в Древен Египет и Римската империя, макар предназначението на парфюма в онези времена да се е различавало от това днес. Първоначално парфюмите се използвали като средство за хигиена, както и в различни церемонии, по-късно те били символ на лукс и благородство за разлика от съвременните парфюми, решени в различни ценови класове, за да са достъпни за всеки.

Дълъг път извървяват парфюмите от Тапути – химик, която е първият производител на парфюми, до богатото разнообразие, предлагано днес от стотици брандове, съревноваващи се в производството на най-завладяващия аромат, който да бъде избран от възможно най-много потребители, генерирайки печалба за компанията. И докато днес за парфюмеристите и заетите с производство на парфюми това е бизнес, за древните хора парфюмът имал различно значение, смисъл и послание към околните, използвал се в ритуали и погребални практики.

Древните китайци вярвали, че ароматите пречистват въздуха и предпазват от болести, а древните лекари използвали парфюми за лечение на инфекции и психични заболявания. Парфюмите изиграват важна роля и за развитието на обществата, търговията и отношенията с други страни и народи, ако съдим по Египет, където тамянът и смирната не само се използвали за церемони и като аромати, но изиграли чрез търговията и ключова роля за египетските международни отношения.

Познайте оригиналните парфюми – ето по какво си личат

Кога обаче в дългата история на парфюма се заражда неговата роднина тоалетната вода, за която не се говори в древните общества? Каква е разликата между парфюм и тоалетна вода и какво да изберем за себе си днес, когато ароматните изкушения са достъпни за всеки, а разнообразието от нотки, аромати, цени, съставки, разфасовки и концентрации е толкова богато, че всеки може да открие онези, които най-пълно го удовлетворяват и изразяват вкуса му.

Разлика между парфюм и тоалетна вода – каква е тя?

Докато историята на парфюмите е древна и тайнствена, тоалетната вода е продукт на едни много по-съвременни времена. Докато парфюмът съдържа висока концентрация на ароматните масла – около 20%, то тоалетната вода е неговата по-лека версия, съдържаща обикновено между 5-15% етерично парфюмно масло и това е основната разлика между парфюм и тоалетна вода.

Тази разлика обаче не се вижда с просто око, не се усеща при вдишване на аромата, може да я откриете, като нанесете парфюм и тоалетна вода върху двете си китки и установите, че там, където е нанесен парфюмът, ароматът се усеща много по-дълго, отколкото мястото, където е нанесена тоалетната вода. Основната разлика между парфюм и тоалетна вода, която потребителите ще усетят, е в трайността им, а тя се дължи именно на различното използвано количество парфюмно масло.

Други разлики между парфюм и тоалетна вода

Освен основаната разлика между парфюм и тоалетна вода има и други, които си струва да изброим.

-          Цена

Тоалетните води съдържат по-малко масла, което е определящо и за по-ниската им цена. По-достъпни са за широк кръг потребители именно заради разликата в цената.

-          Количество

Обикновено най-ценните парфюми с най-скъпи масла са в малки шишенца, докато тоалетните води се откриват и в многократно по-големи опаковки. Това е лесно за обяснение – ако скъпите луксозни парфюми се предлагат в големи опаковки, цената им ще е значителна и много по-малко потребители ще могат или желаят да я платят.

Булчински парфюм: Как да изберем нежен и приятен аромат

-          Предназначение – какво да изберете

Парфюм или тоалетна вода? Зависи къде ще го „носите“. В офиса или ресторант силният и отчетлив аромат на парфюма не е най-добрият избор за вас и околните. Парфюмите понякога са твърде силни и за деня особено през лятото. Това са моментите, в които по-подходяща е тоалетната вода, а парфюма оставете за специални вечери и моменти, когато искате да оставите трайна ароматна следа след себе си в нощта.

Днес в света на парфюмерията може да откриете и още по-леки версии на парфюмите от тоалетните води, версии, при които концентрацията на парфюмни масла може да е и само 1%. Те са подходящи за работещи в сферата на кулинарията – повярвайте никой не иска да хапва пържола с аромат на парфюм независимо колко хубав или скъп е той, както и на други работни места, където силният аромат е последното, с което следва да се отличите и останете запомнени. Най-леките версии са подходящи и ако не искате да се лишите съвсем от любимия ви аромат, а около вас има хора, които не понасят парфюмите и имат здравословни оплаквания, свързани с тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com