Каква е най-честата причина за конденз по дограмата?

23608
Каква е най-честата причина за конденз по дограмата?
Снимка: iStock

Зимата е сезонът, през който кондензът ни притеснява най-много, тъй като с падането на температурите, той често се настанява трайно в дома ни. Капчиците, които се образуват по стъклата и дограмата в жилищата и офисите ни обаче, както и тези върху любимото ни возило, нямат място там, тъй като увеличават нивата на влага, следователно и опасността от развитие на вредните за здравето особено при възрастни, хронично болни, белодробно болни хора и малки деца мухъл и плесен, а що се отнася до кондензът върху стъклата на автомобила, той намалява видимостта и създава риск от произшествия.

Така на преден план се появява през студените месеци въпросът каква е причината за конденз по дограмата и как да се справим с него.

Причина за конденз по дограмата

Температурните разлики през зимата – топлото помещение и студът вън са в основата на конденза по стъклата. Ако сте обзавели дома си с най-новите стъклопакети и въпреки това има конденз между двете стъкла, то е редно да потърсите причините и в себе си, и в майстора. Примиряването със ситуацията ще породи верижни проблеми и ще ви създаде грижи – от загрозяващите дома ви мухъл и плесен до кашлица, хрема, обриви и дори асматичен пристъп от мухъла при предразположените към такъв.

Как да премахнете конденза от прозорците и дограмата?

Нашите действия, навици и нивата на влага в дома също могат да породят риск от конденз по прозорците и дограмата. Имате растения пред стъклата? Премахнете ги незабавно. Важно да знаете както причините за конденз по дограмата, които ще споделим с вас, така и начините да се справите дългосрочно и сигурно с проблема, за да не ви притеснява цяла зима.

Последствия от системния конденз по дограмата

Кондензът върху алуминиевата дограма в дългосрочен план води именно до образуване на мухъл в и около прозорците, както и по стените, а той – до здравословни проблеми или поне до риск от такива. Кондензът по дограмата обаче влияе зле не само на вашето здраве, но и на вашия джоб, водейки до проблеми, изискващи скъп и трудоемък ремонт.

Гипсокартонът в стените около прозорците е податлив на увреждане от влага, каквато кондензът системно създава. Метални части като панти и винтове могат да корозират и уплътненията на прозорците могат да се повредят. Това не е малък риск и не си заслужава да го поемате, защото всяка една повреда ще коства средства от бюджета ви.

По-малко известен риск от системен конденз по дограмата е лошото качество на въздуха в помещението, свързано с проблема – с кондензацията върху дограмата.

Обикновено алуминиевата дограма отлично предпазва от загубата на топлина и по този начин намалява разходите за електричество, ако е монтирана правилно. Много собственици на жилища с алуминиева дограма смятат, че при правилен монтаж не трябва да виждат конденз и обвиняват само майстора за това. Реално дори при идеален монтаж можем да видим досадните капчици, ако не се грижим за нивата на влага в дома – сушим чисто мокрите дрехи в помещенията, не използваме влагоабсорбатор, справяме се с парата в банята, като оставяме вратата отворена, за да се разсее в другите помещения, готвим на котлона или просто варим чай през студените зимни утрини, без да включим аспиратора и т.н.

Всички тези наши грешки неминуемо водят до конденз, без да има проблем с монтажа и дограмата. Ако обаче не ги допускаме и въпреки това проблемът остава, то е време за среща с майстора. Макар че донякъде кондензът върху алуминиевата дограма да е очакван и изпотяването на прозорците да е естествено явление, тъй като алуминият е метал, който има тенденция да пренася лесно топлината и студа, не е редно да позволим на проблема да ни притеснява през цялата зима, рискувайки здравето си.

Съвети за предотвратяване на конденз по дограмата

  • Монтирайте вентилатор в банята и мокрите помещения, отвеждащ влагата извън дома ви.
  • Заложете на качествени влагооабсорбатори в няколко помещения.
  • Използвайте сушилня  машина, а не стаята си като такава.
  • След като сте използвали котлона, оставете абсрбатора да работи поне ще половин час.
  • Ограничете броя на растенията, които отглеждате в дома си, до минимум.
  • Проверявайте добре майсторите и дограмите, които избирате за дома си.
  • Инсталирайте вентилационен отвор на горната рамка на прозореца.
  • Потърсете най-съвременните модели алуминиева дограма, която не е толкова податлива на конденз, колкото онази, която сте монтирали в дома си преди години. Технологиите се развиват и вие може да се възползвате от това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com