Каква е основната разлика между белка и златка?

18651
Каква е основната разлика между белка и златка?
Снимка: iStock/Guliver

Белките и златките визуално си приличат, поради което често се бъркат едни с други или остават неразпознати от неспециалистите. Докато дребните симпатични косматковци за любителите на животни и природолюбителите са сладки пухчета, нуждаещи се от защита и опазване, за дамите, държащи на палтата и яките с естествен косъм, кожата им е предпочитано облекло, а за собствениците на кокошки или други дребни домашни животни са вредители, нанасящи големи щети на домашното стопанство, тъй като и белката, и златката са хищници, макар да са с малки размери и да изглеждат симпатично, безобидно и миролюбиво.

Ако държите да разпознавате белката и златката, важно е да знаете повече за всеки от тези два хищника, както и ключови, отличителни черти във външния вид и поведението им, обуславящи основната разлика между белка и златка.

Какво е белка?

Този хищник от семейство порови е широко разпространен в България както в низини, така и в планински райони. Храни се предимно с насекоми, плодове и гризачи, но не би отказал и птица в менюто си, което го прави вредител за собствениците на домашни кокошки. Удивителна е лекотата, с която белката улавя плячката си, въпреки че женските индивиди не надхвърлят 1.5 кг. като тегло, а мъжките – 2.5 кг. Мъжките индивиди са и по-силни, по-дълги и с по-големи опашки от женските. Вълнува ни обаче не менюто на белката или разликата между мъжки и женски индивиди, а каква е ключовата разлика между белка и златка.

Какво е златка?

Този дребен хищник, който също е от семейство „Порови“, прилича не само визуално на белката, но и по своето меню и вредите, които нанася на домашното стопанство. Друга прилика е свързана със застрашеността на белките и златките от ловците и бракониерите, за които са ценни най-вече кожите.  У нас златката е включена в Червената книга на Република България и изтребването ѝ е забранено. Златката достига до около 2 килограма, но те се оказват достатъчни, за да може да ловува и зайци, и птици, и таралежи. Опашката е дълга и рунтава, а на гърдите си има петно със златисто-жълт цвят като злато.

Ако сте собственик на малко стопанство и дребните ви животни като зайци и птици са нападнати и застрашени от някои от тези два хищника, то едва ли живо се интересувате дали е белка, или златка, по-скоро се нуждаете от решение за справяне с хищника и опазване на кокошките. В други случаи обаче – например за лов - разпознаването на златка от белка е важно, тъй като едните са застрашен вид у нас и преследването им е незаконно, докато другите не са, което прави познаването на основната разлика между белка и златка значимо.

Разлики между белка и златка

Сред основните разлики между тези два хищника, които толкова много си приличат, са:

-          Местообитание

Докато белката се среща както в низини, така и в планински райони, то златката е рядко сещан вид, и то само в Рила, Родопите и Пирин, много рядко в Странджа и Стара планина.

-          Външен вид

Козината на белката е по-груба, а ходилата не са окосмени – това обаче е информация, която не ви помага особено, тъй като едва ли ще гледате ходилата на хищника, или ще го докосвате, за да проверите козината. Белката е по-малка от златката, но говорим за грамове и сантиметри, а не за килограми и метри, което е разбираемо, като се има предвид теглото на тези хищници – около 2 кг.

По-очевидна разлика между бялка и златка, която ще ви помогне да ги разпознаете, е петното на шията, което при бялката не е златно, а бяло. Друга разлика, свързана с външността, е сивият оттенък на козината на белката. И докато другите външни белези са по-трудни за отличаване – трудно ще видите ходилата и окосмени ли са те, именно петното на шията и гърдите ще ви помогне да отличите белка от златка – бяло при белката и златно при златката.

-          Защита от закона

Докато златките са включени в Червената книга на Република България, белките се срещат много по-често и са обект на лов. Ценен трофей са заради кожата им, а и защото са по-опасни вредители – ако са в двор с птици, те не само ще убият онези, с които ще се нахранят, но и всички, които успеят да достигнат. Същото се отнася и за яйцата на пернатите – ще изпочупят и унищожат всички, дори да не ги ядат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com