Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

24 април 2024, 16:33 часа

По време на Великденската служба отворените двери на олтара символизират гроба Господен, от който ангел отваря камъка, и напомнят за близостта на Царството Божие, което е отворено за всеки, който вярва във възкръсналия Христос и живее според Неговите заповеди.

Великденската утрина започва не в църквата, а на улицата с кръстно шествие. Начело на шествието е свещоносец, следван от хор от духовници и енориаши. Кръстното шествие, което се провежда в православните църкви в нощта на Великден, напомня как в древната църква на Великден тържествено са влизали току-що кръстените.

Боядисват ли се яйца за Великден, ако някой в семейството е починал

В същото време шествието има и мисионерско значение. Стените на храма се раздалечават и цялата църковна общност излиза на улицата, в града, който живее свой живот, за да стане свидетел на Чудото на Възкресението Христово. Шествието напуска храма през западните врати и се движи обратно на часовниковата стрелка. Обичаят на староверците е да ходят по посока на слънцето, тоест по посока на слънцето или по посока на часовниковата стрелка, и те обикалят около храма 3 пъти, а не веднъж.

Защо обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Със запалената свещ, църквата се обикаля три пъти за здраве и щастие и напомня за ШЕСТВИЕТО на Исус Христос от подземията на ада в превисоките небеса, заедно с избавените от Него души, след като пътят за тях вече е открит от Неговия Кръст и Възкресение.

По време на кръстното шествие пеенето на стихирата продължава: „Възкресение Твое, Христе Спасителю, пеят ангелите на небесата, и дай ни на земята да Те прославяме с чисто сърце“. В този момент бие празничната камбана. След като обиколи храма, шествието се връща към входа. Свещеникът застава при затворените врати и започва службата.

Великден 2024 - кога се пада, традиции и обичаи

След многократното изпяване на тропара вратите на храма се отварят и клирът, а след тях и целият народ, влиза в храма, облян в светлина. Хартата предписва, че преди началото на великденската служба „всички свещи и свещи трябва да бъдат запалени“. Свещеникът поздравява всички с възгласа: „Христос Воскресе!”, а хората отговарят: „Воистина Воскресе!” Този възглас и отговор на народа многократно прекъсва по-нататъшния ход на пасхалната служба, придавайки й особена възвишеност. Свещениците сменят белите си одежди с яркочервени и от този момент за вярващите започва дълъг период на Великденски празници.

Основната цел на всички християнски празници е да научат християнина да стане като Христос на всички етапи от жизнения си път. Животът на Христос се е състоял от страдания и скръб от бягството в Египет до смъртта на кръста, но тези страдания и скръб са довели Спасителя до Божествената слава. Такъв е и животът на вярващия. Ако подражава на Христос в добри дела, ако страда и се разпне с Христос, това става за него път към славата и обожанието. Преминавайки последователно през всички етапи от Кръстния път на Спасителя, християнинът възкръсва с Него и с Него влиза в Царството Небесно.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес