Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

9109
Каква е разликата между акрилни и темперни бои?
Снимка: iStock

Творчеството е начин да изразите себе си, да преодолеете страхове и тъга, да загърбите реалността и притесненията поне, докато творите. Открили тази удивителна сила на творчеството, много хора го преоткриват като хоби и избират четката или перото за свой спътник в живота.

Събитията от типа „рисуване и вино“, на които може да разпуснете, откриете приятели и съмишленици на чаша вино, докато рисувате, стават все по-популярни и те не са насочени към професионалисти, а към хора, които дори не различават видовете четки и бои, не са запознати с разликата между акрилни и темперни бои например или трудно се разпознава това, което са изобразили.

Рисуването е познато на човечеството от Каменната епоха, за което свидетелстват откритите от тази епоха пещерни рисунки. Търпи хилядолетно развитие, за да достигне съвременните си и модерни форми – рисуване на компютър.

Рисуването като терапия

Рисуването като терапия е популярно от далечни времена, не е случайно, че психолозите могат да разкрият какво тормози душата и главичките и на най-малките – децата, анализирайки рисунките им. Изкуството и в частност рисуването е начин за изразяване, пресъздаване и разкриване на емоциите без думи, от една страна, и участва в изграждането на личността, на характера, на вкуса, в развитието на емоциите и овладяването им, от друга страна.

Оригинални идеи за рисуване за деца

Така че не гледайте на него като на ненужна загуба на време, глезотия на по питие или излишен елемент от украсата в дома ви, а се научете как да го употребявате в своя полза и как да се насладите на силата и способностите му. За да се случи това обаче, редно е да познавате видовете бои и предназначението им. Може да рисувате и без тези знания, но колкото повече тайни на изобразителното изкуство разкривате, до колкото повече се докосвате, колкото повече време в тази дейност влагате, толкова по-ярко ще усетите всички ползи за менталното и физическото здраве, за спокойствието на ума, за емоционалната интелигентност. 

Рисуването може да се прилага като придружаваща терапия при:

  • аутизъм,
  • неувереност,
  • страх и тревожност,
  • различни ментални и физически страдания и заболявания,
  • деца с отклонения в личното развитие и поведението и др.

Разликата между акрилни и темперни бои – каква е тя?

Важно е да познавате разликата между акрилни и темперни бои не само ако се занимавате с изобразително изкуство като хоби, но и ако релаксирате с ръчно изработени предмети. Всъщност не е толкова лесно за лаика и непрофесионалиста да различи темперни от акрилни бои, защото и двата вида се смесват с вода, имат сходна прозрачност и консистенция. По-лесно се различават в хода на работата с тях. Сред основните разлики са:

-          Ярък контраст

Темперните бои са създадени, за да бъдат наситени. Яркият им контраст, плътността, матовият характер намират приложение в сферата на дизайна и илюстрацията.

-          Възможност за смесване

Докато акрилните бои трудно могат да бъдат смесвани, преливани, тъй като съхнат много бързо, то темперните могат да бъдат навлажнени повторно. Ако работите с акрилни бои и трябва  да направите преливане, правете го веднага след нанасяне, тъй като минути по-късно, когато боите са изсъхнали, то ще е невъзможно.

Рисуване с бои и мъниста

-          Водоустойчивост

Тук печели акрилът. Неговата водоустойчивост се дължи на акрилната смола в тях, образуваща, пластмасов слой, неподлежащ на повторно разтваряне с вода след изсъхване. Темперните бои може да намокрите повторно и да коригирате цвета по този начин. Те изсъхват, но не са водоустойчиви, което е ценно тяхно качество за илюстрациите, тъй като позволява  именно необходимото коригиране на цвета. Освен със своята водоустойчивост акрилът се отличава и с общата си устойчивост, като тези две негови свойства следва да ви подскажат, че четки и материали, с които сте нанасяли и ползвали акрил, трябва да почистите незабавно, щом преустановите употребата им, за да не се наложи да ги изхвърлите.

Ако сте начинаещи или ако ще рисуват деца, по-добрият избор са темперните бои, тъй като са по-лесни за работа и корекция, мият се с вода и обикновено са нетоксични, тоест безопасни за работа и от деца, не отделят и вредни изпарения и са чудесен избор за големи групи от хора, рисуващи заедно в затворени пространства. Изберете ги, ако ще рисувате не на платно и предмети, а на хартия или картон, както и ако сте напълно начинаещи в изобразителното изкуство и това е първият ви досег с него.

Приятни творчески моменти!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com