Каква е разликата между бърбън и уиски?

50313
Каква е разликата между бърбън и уиски?
Снимка: iStock

Почитателите на уискито вероятно са напълно запознати, че съществуват различни видове и бърбънът е само един от тях. Ако предпочитате бърбън, изискайте го изрично, защото поръчването на уиски не гарантира, че ще получите именно бърбън. Бърбънът е уиски, но не всяко уиски е бърбън. Звучи объркващо? Нека започнем отначало.

Какво е уиски?

Уиски е алкохол, получен от дестилирането на пшеница, ръж или ечемик. Популярната спиртна напитка има древно наименование, следователно и древен произход, и се нарича на келтски език „usquebaugh“ или в превод „вода на живота“. С вековете англичаните променяли малко по малко произношението на наименованието, тъй като не го възприемали правилно – тоест по погрешка, а не умишлено, докато накрая алкохолното питие станало известно именно като уиски.

Съществуват различни видове уиски. Сред тях е скочът –  уиски, дестилирано и отлежало в Шотландия, на чиито етикет стои думата „scotch“. Реално единствено шотландското уиски има правото официално да се нарича скоч и да носи това наименование на етикета на бутилката си.

„Malt Whisky“ сочи, че уискито е дестилирано само от ечемичен малц, а ако е произведено от над 51% царевично съдържание – култура, която е нетипична за традиционното уиски, то то се нарича бърбън. Тоест основната разлика между бърбън и уиски е в продукта, в културата, от която се приготвя – при уискито това е смес от култури или пшеница, или ръж, или ечемик, докато при бърбъна се използва царевицата и този факт придава индивидуалност на бърбъна, отличавайки го от другите видове уиски.

Какво е бърбън?

Както вече разбрахте бърбънът е вид уиски, американско уиски, което се дестилира от царевица, като съдържанието на царевичната каша следва да е над 51%. Именно в царевицата е разликата между бърбън и уиски, но има и други различия. Бърбънът следва да отговаря и на строги и изрично записани правила и законови изисквания, сред които:

- Бърбънът трябва да се дестилира до не повече от 80% алкохолно съдържание на обем.

- Бърбънът трябва да бъде 100% естествен, което означава, че освен вода нищо друго не е допустимо да се добавя към сместта.

- Бърбън, който е отлежавал по-малко от четири години, трябва да бъде означен с продължителността на стареене на опаковката.

По-добрите брандове и бърбънът, който се отличава с превъзходно качество, е дестилиран от поне 70% царевица и е отлежавал повече от 4 години – такива са и повечето луксозни бърбани днес.

Разликата между бърбън и уиски

Освен основната разлика, свързана с използваните за производството зърнени култури, има и други разлики между двете питиета, които макар в по-голямата си част да произтичат именно от първото и основно различие, ще споменем изрично. Сред тях са:

- Произходът на името

Думата бърбън – Bourbon произлиза от името на областта Бърбън Каунти, щата Кентъки – мястото, на което бърбънът е започнал да се произвежда първоначално. Историята на бърбъна започва през 18 век, а днес може да се дестилира във всеки един от 50-те щата на САЩ, макар традиционно да се прави в Кентъки.

- Вкусът на питието

Има съществени разлики във вкусовия профил и доловимите нотки на бърбън и уиски. Уискито има по-пикантен вкусов профил, тъй като съдържа ръж, докато съдържанието на царевица в количество над 51% придава по-сладък профил на бърбъна.

- Ароматът на питието

Новите дъбови бъчви, използвани за отлежаване на бърбъна, му придават характерните за него нотки на ванилия. Овъгляването на дъба карамелизира тези съединения, така че често ще усетите и нотки карамел, мед или кафява захар в чашата си, когато тя е пълна с бърбън. Тези вкусове правят бърбъна толкова сладък и ароматен и изключително вкусен и впечатляващ в напитки с допълващи се съставки, какъвто е кленовият сироп например.

Ако все още не може точно да разберете каква е разликата между бърбън и уиски, ако все още се чудите защо следва да ги различаваме, сетете се за виното и шампанското. Шампанското е вид вино, но не всяко вино е шампанско. Същото е и при бърбън и уиски. Както не избирате бутилка вино, а бутилка шампанско, която да гръмнете на Нова година или по друг щастлив повод, така и следва да посочите, че бихте желали бърбън, ако предпочитате именно бърбън, а не да използвате думата „уиски“. Подчертаваме, че разлики в начина на консумация няма – с удоволствие и мярка, без да прекалявате, чисто, с лед или като част от популярни по цял свят класически коктейли, любими на мнозина -  консумирайте, както пожелаете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com