Каква е разликата между гръцкото фета и нашето сирене?

56560
Каква е разликата между гръцкото фета и нашето сирене?
Снимка: iStock/Guliver

По дефиниция сиренето е млечно-кисел продукт, получен от мляко под въздействието на сирищния ензим и ензимите на млечнокиселите микроорганизми. Счита се, че сиренето е храна с древен произход, по-стара от Римската империя, приготвяна и хапвана 8000 години пр.Хр., макар най-ранните археологически доказателства за приготвяне на сирене, открити в египетска гробница, да са от около 2000 г. пр.Хр.

Днес са известни са стотици видове сирена, които се различават по начина на  приготвяне, вида мляко, което е използвано, технологията, вкуса, като се счита, че сирената, произвеждани на Балканите и най-вече у нас – саламурените сирена – най-много се доближават до онези от зората на зараждането на сиренето като храна – солени и кисели, което ги отличава от редица други сирена, произвеждани по света.

Днес се предлагат и имитиращи продукти, които наподобяват сиренето по своя вкус и външен вид, но се приготвят не от мляко, а от различни растителни масла като палмово масло например. За ползата от тях се водят спорове, като някои ги сочат като полезен заместител на сиренето за вегетарианците например и подчертават, че палмовото масло има и полезни за здравето свойства, докато други сочат, че имитиращите продукти не доставят на тялото онези ценни вещества, които правят сиренето и млякото едни от най-полезните храни на света.

Ето кои са най-здравословните сирена

През последните години в България бе приет закон, забраняващ продажбата на имитиращи продукти като млечни такива и изискващ те да бъдат изложени на отделни щандове в търговската мрежа с изричното посочване, че са имитиращи продукти.

Ако сте опитвали сирена, приготвяни в различни краища на света, със сигурност сте забелязали, че вкусът е различен и че сиренето може да има множество „лица“. Знаете ли например разликата между гръцкото фета и родното саламурено сирене?

Разликата между фета и сирене

Саламуреното сирене е онова, което традиционно се приготвя в страната ни. Именно то се доближава до сиренето от древността, тъй като се отличава с изключително солен и доста кисел вкус. От своя страна, „Фета“ е име на сирене, с което има право да се нарича само бяло сирене с гръцки произход, узряло в саламура, произведено от овче и/или козе мляко – сочи новия регламент на Европейската комисия от 15 октомври 2002 година. Тоест сиренето фета се отличава със защитено наименование за произход. Това обаче явно не е единствената разлика между фета и българско сирене. Какво още отличава фета от сирене?

-          Реално фета е сирене, подобно на българското, но се произвежда от определени видове мляко – козе и/или овче за разлика от родното сирене, което по-масово се прави от краве мляко, макар да се срещат на пазара и някои видове кози или овчи сирена.

-          Друга разлика между фета и сирене е свързана с калоричността. Фета се счита за диетично сирене, бедно на мазнини, но пълно с минерали и витамини, докато родното краве сирене съдържа повече калории, защото обикновено е по-пълномаслено. Естествено, ако отслабнете, може да изберете обезмаслено сирене, но трябва да го потърсите изрично, четейки опаковките и етикетите, докато фета е нискокалорично при всички случаи и с него не може да сбъркате.

Учени разкиха може ли да се яде сирене всеки ден

Прилики между фета и сирене

Освен че се различават едно от друго, фета и сиренето у нас имат и прилики.

-          И двете сирена се отличават с остър солен вкус, поради което с тях следва да внимават страдащите от хипертония и бъбречни заболявания. Фета е солено сирене, тъй като е узряло в саламура със сол в продължените на дълго време – от няколко седмици до няколко месеца. Родното сирене, наричано саламурено, също е много солено, което го доближава като вкус до сиренето фета.

-          Друга обща черта между фета и сирене е свързаната с ползата от тях. И двете сирена оказват благотворно влияние върху храносмилателната система, доставят на организма калций, които е ценен за състоянието на костите и за оралното здраве, укрепват имунната и доставят на тялото витамини и минерали.

Ако имате възможност, опитайте автентичното фета сирене в Гърция, със сигурност ще ви допадне, защото се доближава до нашето за разлика от сините сирена например, чиито вкусови качества са корено различни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com