Какви промени настъпват в организма ни с ежедневната консумация на маслини

22166
Какви промени настъпват в организма ни с ежедневната консумация на маслини
Снимка: Getty Images/Guliver

Маслините са известен продукт в българската традиция и са любими на голяма част от нашите сънародници. Може би една от причините е, че страната на маслините е наша съседка и получаваме качествен продукт, а като друга причина няма как да не отбележим отличния им вкус и здравословните им ползи. Ако не сте запознати с последното, следващите редове ще ви снабдят с нужната информация.

Какви са ползите от маслините?

Черните маслини например са богати на антиоксиданти, които могат да възпрат окислението на холестерола, което е рисково за появата на инфаркт. Истина е, че те са богати и на мазнини, но пък здравият мононаситен вид понижава рисковете от атеросклероза и повишава нивата на добрия холестерол. 

Какви промени настъпват в организма ни с ежедневната консумация на маслини?

5 причини защо да ядем МАСЛИНИ всеки ден

Маслините са сред най-предпочитаните храни, които редовно присъстват на трапезите ни. Свикнали сме да ги добавяме към почти всяка една ...

Укрепване на кожата и косата

Черните маслини съдържат омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, които имат подхранващо, предпазващо и хидратиращо свойство. Особено голям е делът на витамин Е, който предпазва кожата ни от вредните ултравиолетови лъчи, а това от своя страна ни пази от преждевременно стареене и от появата на ракови образувания по кожата. Зехтинът е изключително полезен за здравината на косъма и ноктите и съществуват редица рецепти за домашна грижа и маски.

Укрепване на костите 

Отново благодарение на витамин Е, полифенолите и мононаситените мазнини, маслините спомагат за облекчаване състоянието при остеоартрит и ревматоиден артрит. В състава на зехтина откриваме химикала олеокантал, който е известен с това, че има болкоуспокояващ ефект и действа като медикамент от рода на ибопруфен например.

Превенция от рак

Какво се случва с тялото, когато прекалим с маслините

Ползите от консумацията на маслини са много. Те са добър източник на антиоксиданти, витамини и минерали, нискокалорични са, съдържат ом...

И тук нашите герои са витамин Е и мононаситените мазнини, които се борят със свободните радикали в организма ни и така значително намаляват рисковите фактори за образуването на ракови клетки. Направени са проучвания, доказващи, че ежедневната консумация на маслини или зехтин може да понижи риска от рак на дебелото черво.

Подобряване на зрението

Маслините са богати и на витамин А, който е полезен за очите ни. За сравнение, чаша маслини може да ни достави 10% от нужната дневна доза от витамина. За него се смята и че има благоприятен ефект срещу катаракта, глаукома, дегенерация на макулата и др.

Богати на желязо

Черните маслини съдържат и солидно количество желязо в състава си, като то е жизненоважно за доброто ни здраве. Желязото спомага за усвояването на мазнините, здрава имунна система, участва в производството на енергия, което се осъществява благодарение на пренасянето на кислород от червените кръвни клетки в тялото ни. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com