Какво да имаме предвид като гледаме и се грижим за възрастни хора?

16551
Какво да имаме предвид като гледаме и се грижим за възрастни хора?
Снимка: iStock

На много хора в идните години ще им се наложи да се сблъскат с реалността да се грижат за свои възрастни родители или баби и дядовци. Понякога това се случва съвсем неочаквано и в тази статия бих искал да споделя няколко ценни урока, които научих и могат да бъдат полезни за хората, които тепърва трябва минават през това. Преди да започна ще разкажа, че преди две години моите баба и дядо се обездвижиха и бяха на легло и за доста кратко време от самостоятелни хора се превърнаха в такива, за които има нужда от грижа. Ето и моите съвети: 

1) Имайте спестени пари 

Тези неща не си личат отдалеч. Опитайте да имате заделени пари, които да ползвате специално за това. В някои случаи е много трудно да се справите без финанси, особено когато се окаже, че трябва да плащате на хора, които да гледат и да се грижат за възрастните ви роднини. Ще се налага да правите доста разходи, за които преди това не сте били подготвени. 

5 съвета за справяне с постоянно променящ се семеен график

Понякога е трудно да се напаснем с постоянните промени в семейния си график. Ето пет начина как да се справим с това:  1. Поддър...

2) Познавайте в детайли състоянието на хората 

Важно е да знаете диагнозите на възрастните хората, какви лекарства пият и кога, да познавате личния лекар, за да може да реагирате бързо когато те самите не могат да се оправят. Вижте на кои дати трябва да вземате лекарства, какви изследвания трябва да се минава и прочие. Това е безценна информация, която след време може да няма от кого да научите. Отделно е страшно трудно ако има различни алергии, за които не знаете, а има и наистина неприятни ситуации, в които възрастните не искат да си пият лекарствата и тогава нещата наистина стават сложни, защото трябва да ги следите. 

3) Оправете документално нещата

В много случаи когато възрастните хора са обездвижени, то те не могат да се обслужват сами. Извадете пълномощни, които ще позволят да ги представлявате. Проверете на какви социални помощи имат право и се възползвайте от тях на 100%. Следете валидността на документите им и банковите карти и проучете какви стъпки трябва да предприемете, за да може да се възползвате от социалните придобивки като социален асистент, ваучери за електроенергия и други подобни неща. 

Няколко ефективни натурални метода за стимулиране на растежа на косата

Много дами държат да имат дълга коса и то колкото може по-бързо. Избрахме няколко начина, които могат да стимулират  растежа на к...

4) Заредете се с търпение 

Нормално е когато става дума за възрастни хора, особено такива, които имат проблеми с ума и не разсъждават ясно да получавате питания за неща, които вече сте направили, да има емоционални изблици и постоянно питане кога ще отидете да ги видите. Проявете разбиране - някой ден вие може да сте в същата ситуация с вашите деца/внуци. 

5) Не се опитвайте да се справите сами 

Понякога е изключително трудно и дори невъзможно да продължите своето ежедневие и да се грижите за възрастни хора. Ако няма човек в семейството, на който може да се разчита, то е направо задължително да намете социален асистент, който да бъде на място поне няколко часа на ден. В някакъв момент е възможно да се опитате да наемете човек, който да бъде там денонощно. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Тези зодии са любимци на всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com