Какво да ядете по време на Коледните пости

3853
Какво да ядете по време на Коледните пости
Снимка: yilmazfatih / Pixabay

Не сядайте с напрежение на масата, особено по време на постите, за да не стане храната ваш и напитките да ви навредят, като ви донесат болест, а не здраве: защото врагът мами чрез всичко и се стреми да навреди на човек. Вярващите, които постят, смятат, че винаги трябва да сядате да се храните в мир, с благодарност към Бог, и храната и напитките ще бъдат за ваше добро и здраве!

Постните рецепти в никакъв случай не трябва да са скучни и монотонни. Зърнени храни, зеленчуци, плодове, гъби, всякакви кисели краставички и маринати - постните ястия с тези продукти са не само много вкусни, но и здравословни. 

Коледни пости – как да се храним?

Коледните пости са благоприятен период за всеки, който иска да се пречисти, да стане по-добър и по-смирен, по-чист и по-осъзнат. Благод...

Кашата може да се превърне в основа на постната маса: тя съдържа много ценни витамини, микроелементи и най-важното - "правилни" въглехидрати, които снабдяват човешкото тяло с енергия и му дават сила. Само не си мислете, че кашата е безвкусна и еднообразна. Първо, изборът на зърнени храни е доста голям: елда, ечемик, пшеница, кус-кус, киноа, просо, ориз. Второ, зърнените храни се съчетават добре със задушени и пресни зеленчуци и гъби. Освен това те могат да се приготвят отделно и да се смесват вече в чинията или да се приготвят заедно - тогава зърнените култури ще абсорбират сока от зеленчуци и гъби.  

Особено внимание трябва да се обърне на постните ястия с гъби. Гъбите са отличен заместител на месото и рибата: усвояването им отнема много време, което означава, че усещането за ситост продължава по-дълго. От сухи и замразени гъби - бели гъби, манатарки - се готви супа (особено ароматен бульон се получава от сушени гъби). Замразени гъби - манатарки, медени агари, трепетлика, лисички - вървят добре към печени ястия, например, с картофи и други зеленчуци. А в комбинация с елда или перлен ечемик се получава прекрасна гъбена каша. 

Е, каква постна трапеза без грах, боб, леща и други бобови растения, съдържащи рекордно количество растителен протеин, който по своите хранителни свойства по нищо не отстъпва на животинския протеин. Силно препоръчваме да вземете под внимание постните рецепти за обилни богати супи, зърнени храни и основни ястия.

Бобовите се съчетават особено добре с ароматни билки и специалитети - кориандър, мащерка, чесън. Но внимавайте: повечето бобови растения трябва да се накиснат поне 6-8 часа преди готвене, а водата, в която са били накиснати, трябва добре да се отцеди. Това позволява не само да се съкрати и без това значителното време за готвене на грах или боб, но и да се премахнат вредните вещества от тях, които могат да причинят, например подуване на корема и газове.

Яжте това по време на Коледните пости и ще се чувствате отлично

Коледните пости 2021 – ва година стартират на 15 ноември, понеделник. Преди това обаче е желателно човек да подготви тялото си за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com