Какво да направите, когато дойде гореща вълна

3635
Какво да направите, когато дойде гореща вълна
Снимка: pixabay.com

Когато настъпи гореща вълна, е важно да вземете необходимите предпазни мерки, за да останете на хладно и в безопасност. Горещите вълни могат да бъдат изключително опасни, като водят до топлинно изтощение или дори топлинен удар, ако не се справят правилно. Ето някои важни съвети, които ще ви помогнат да преодолеете жегата и да се предпазите по време на гореща вълна.

Останете хидратирани

Пийте много вода през целия ден, дори и да не усещате жажда. Избягвайте алкохолни и кофеинови напитки, тъй като те могат да допринесат за дехидратацията.

Облечете се подходящо

Носете свободни, леки и светли дрехи, изработени от дишащи материи. Това спомага за циркулацията на въздуха и позволява на потта да се изпарява, като ви държи по-хладни.

Потърсете сянка

Ограничете времето, прекарано на пряка слънчева светлина, особено през най-горещите часове на деня. Потърсете сенчести места, като например под дървета или чадъри, за да намалите излагането на интензивната слънчева топлина.

Използвайте слънцезащитни продукти

Нанасяйте широкоспектърен слънцезащитен продукт с висок SPF, за да предпазите кожата си от вредните UV лъчи. Нанасяйте го отново на всеки няколко часа, особено ако плувате или се потите.

Поддържайте дома си хладен

Затваряйте завесите или щорите през деня, за да блокирате слънчевата светлина. Използвайте вентилатори или климатик, за да поддържате комфортна температура в помещението. Ако нямате достъп до климатик, помислете за посещение на обществени места, които са климатизирани, като библиотеки или търговски центрове.

Избягвайте натоварващи дейности

Намалете до минимум физическото натоварване, особено в часовете на най-голяма жега. Ако трябва да се занимавате с дейности на открито, планирайте ги за ранна сутрин или късна вечер, когато температурата е по-ниска.

Какво да правим при топлинен удар

Топлинният удар е нарушение на терморегулацията на тялото в резултат на продължително излагане на високи температури на околната среда....

Проверявайте уязвимите лица

Наблюдавайте възрастните хора, малките деца и хората с хронични заболявания, тъй като те са по-податливи на заболявания, свързани с горещините. Уверете се, че те имат достъп до хладна среда и са добре хидратирани.

Бъдете информирани

Бъдете информирани за прогнозите за времето и предупрежденията за горещини във вашия район. Следвайте указанията и препоръките на местните власти относно мерките за безопасност при горещини.

Вземайте хладни душове или вани

Какво се прави по време на Горещниците

Как да помогнем на тялото по време на Горещниците? Казват, че лятото трябва да е горещо. Но, както знаете, такова време се отразява не...

Освежавайте се с душове или вани с хладка вода, за да понижите телесната си температура. Можете също така да използвате влажни кърпи върху врата, китките и челото си, за да се охладите.

Следете за признаци на заболявания, свързани с топлината

Внимавайте за симптомите на топлинно изтощение и топлинен удар. Те могат да включват замайване, главоболие, гадене, учестено сърцебиене, объркване и припадък. Ако вие или някой ваш познат изпитате тези симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ.

Не забравяйте, че горещите вълни могат да бъдат опасни, но като следвате тези съвети, можете да останете хладни и в безопасност по време на горещото време. Дайте приоритет на благосъстоянието си и предприемете активни мерки, за да предпазите себе си и другите от последиците от екстремните горещини.

ОЩЕ: България е в топ 5 на Европа по смъртни случаи, причинени от жегите на лято 2022

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com