Какво да правите, когато забележите ТЕЗИ есенни вредители по растенията

2267
Какво да правите, когато забележите ТЕЗИ есенни вредители по растенията
Снимка: iStock/Guliver

Всеки, който има градина, знае, че най-големият проблем, свързан с нея, са вредителите по растенията, а през есента те не са никак малко. Какво да правите, когато ги забележите и как да защитите растенията си от тях?

Белокрилка – може да я срещнете по зеленчуците и декоративните растения. Тя обича долните листа. Обикновено поразяват растението през нощта. Трябва да третирате цветята с препарат до седмица, за да се отървете от нея.

Листни въшки – обикновено нападат младите растения, изсмуквайки хранителните сокове от тях. Съответно растенията изсъхват, листата им започват да падат или се създава благоприятна среда за развитие на гъбични образувания. Ако хванете процеса в началото, може да се справите, потапяйки листата на растението в съд с вода през 2-3 дни по три пъти на ден. След това оставете растението под шарена сянка, за да изсъхне. Не правете това, ако цветето е засадено наскоро. Може да измиете листата и с гъба и сапунен разтвор.

Щитоносни въшки – най-трудните за премахване вредители. Може да ги намерите по листата, стръковете и клонките на растението. Могат да поразят и няколко цветя, разположени едно до друго. Ако не са се разпространили още, може да измиете растението с гъба и сапунен разтвор, но в противен случай ще ви са необходими препарати.

Цикламен акар – както се досещате той се среща най-вече при цикламата, както и при мушкатото, теменужките, каланхоето, сенполията и т.н. Разпространява се при висока влажност. Заради него растението престава да расте, цветовете увяхват, листата окапват. Ако забележите подобно нещо, непременно премахнете засегнатите части от цветето и напръскайте с препарат против вредителя.

Паяжинообразуващ акар – това са малки паячета, които се разпространяват по долната част на листата. Може да ги забележите в края на лятото и началото на есента. Заради растенията спират да растат, листата изсъхват, а цветовете така и не цъфват. Има специални препарати за борба с тези вредители, които може да използвате.

Трипс – ако забележите черни точки по долната страна на листата и прозрачни участъци по горната, това е трипс. Ходят по декоративните цветя. Трудно е да се избавите от тях, ще трябва да водите продължителна борба с препарати. Ще трябва да се унищожат цветовете на растението.

За да предпазите растенията в градината или в дома си от вредителите през есента, трябва да ги проверявате редовно, да осигурявате проветряване, но не и течение и да поливате само при необходимост. Полагайки правилните грижи за своите цветя, ще се радвате на здрави и щастливи растения, до които вредителите няма да припарват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com