Какво е сънна инерция? Случвало ли ви се е да се събудите кисели и изморени?

3966
Какво е сънна инерция? Случвало ли ви се е да се събудите кисели и изморени?
Снимка: iStock/Guliver

Чувството на отпадналост и лошото настроение при събуждане са често срещани при хора, страдащи от инерция на съня. Това е състоянието при което непосредствено след събуждането различните когнитивни и емоционални способности намаляват. Ако инерцията на съня продължи твърде много време, това може да се превърне в сериозен проблем.

Много хора се чувстват уморени веднага след събуждане, въпреки че са спали часовете, препоръчани от специалистите. Умът им не може да мисли ясно и тялото им лесно се препъва във всичко. Те смятат, че са завладени от внезапна непохватност и лош нрав. Това, което преживяват обаче, изобщо не е странно явление. Това е проблем, наречен "сънна инерция". Науката започва да разпространява данни за нея през 60-те години на ХХ в. Това е временно състояние на намалени когнитивни способности и бдителност. Обикновено това състояние продължава до около час след събуждане. Този период обаче варира в зависимост от случая. При някои хора то трае 15 минути, при други час или дори повече. Смята се, че продължителността е свързана с фазата на съня, която е била прекъсната.

С чорапи или без чорапи – как да лягаме в леглото?

Много хора не понасят чорапите по време на сън, други ги считат за проява на лош вкус в леглото. Изследванията обаче показват, че чорап...

Какво характеризира сънната инерция?

Този период на непохватност и неразположение при събуждане се характеризира с подчертано намаляване на бдителността, което е характерно за буден човек. Има значително увеличение на сънливостта и лошата мозъчна дейност, поради което се наблюдават раздразнителност, лошо настроение и дори депресивни състояния. Инерцията на съня може да бъде придружена от обща дезориентация или объркване. Тя засяга както възрастните хора, така и тийнейджърите. Следователно произходът на проблема не може да се обясни с възрастта на страдащите от него, а по-скоро е проблем породен от съвременния живот, който се отклонява от естествените си цикли и не зачита циркадните ритми на съня. Циркадните ритми са физически, умствени и поведенчески промени, които настъпват в хода на дневния цикъл. Те имат пряка връзка с появата на светлината и тъмнината.

По време на инерцията на съня мозъкът изпълнява функциите, типични за фазите на дълбок сън. Следователно някои проучвания предполагат връзка между циркадните ритми и инерцията на съня. Това би могло да се обясни с факта, че мозъкът се събужда по време на спокоен сън, поради настройката на биологичния часовник.

Сънната инерция изглежда като нещо безобидно, което само излага страдащите от нея на сутрешна непохватност и лошо настроение. Понякога обаче се оказва повече от това. Изследванията показват, че ако сънят бъде прекъснат по време на дълбоката му фаза, работата на мозъка може да спадне драстично. Този нисък капацитет на мозъка причинява бавни реакции. Освен това трудностите при преодоляване на сънливостта може да представляват риск при някои професии. Тези, на които им се налага да работят на смени, по време на които подремват, рискуват внезапно да прекъснат съня и да изпитат сънна инерция.

Какво ни пречи да имаме добър сън

Добрият и качествен сън е в основата на представянето ни през деня. Сънят оказва влияние върху здравето и цялостното физическо състояни...

На този етап не са открити ефективни начини за предотвратяване на инерцията на съня. За да се предотврати обаче, се препоръчва стриктна хигиена на съня, която включва задължително 7 до 8 часа непрекъснат сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Мачкат всички по пътя си: Тези зодии са най-големите кариеристи

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com