Какво говорят очите - научете техният език

18010
Какво говорят очите - научете техният език
Снимка: Tnkstock/Guliver

Очите са огледало на душата

Какви чувства може да изрази един поглед? Възможно ли е да се отгатнат намеренията на човек по очите му? Как окото реагира на различни емоции? За тези и други неща ще обясним в настоящата статия. 

Човешкият вид, тялото и израженията на лицето са в състояние да предадат всяка емоция. И все пак, ако хората са се научили да контролират изражението на лицето и движенията на тялото, за да скрият истинските си чувства, то тогава е почти невъзможно да контролират изражението на очите.

Какво говорят очите - научете техният език

Очите ни ще разкажат и издадат точно това, което човек чувства или мисли в момента. Нищо чудно, че има преценка, че очите са огледало на душата.

По това колко често събеседникът ви поглежда, както и къде точно насочва погледа си, може да разберете много. В психологията се дефинират няколко вида възгледи, всеки от които показва естеството на отношенията между хората.

Ако например, погледът е насочен към зоната „око-мост-чело”, показва бизнес връзка, поддържа сериозна, работна атмосфера по време на разговор. Така нареченият социален поглед характеризира по-приятелското, спокойно общуване, докато събеседникът гледа в зоната на "очните устни". Ако събеседникът гледа в очите и по-надолу - в гърдите, това показва неговия сексуален интерес и такъв поглед се нарича интимен.

Познавайки горните тънкости приети в нашата култура, може да разберете как даден човек се отнася към вас - като приятел, служител или ви вижда като привлекателна личност от противоположния пол.

Ефективни упражнения за очи - за по-добро зрение

Посоката на погледа на събеседника говори много

Социалните норми на общуване обаче са различни за различните нации. Например, сред японците се счита за приемливо да насочвате погледа си към врата, а директният контакт очи в очи се счита за неприемлив. Следователно в опит да се интерпретира поведението на събеседника, винаги е добре да помните неговите национални характеристики.

Посоката на погледа също може да разкаже за чувствата на слушателя или събеседника. Така че, ако говорещият отклони очи настрани по време на разговор, това може да сигнализира, че той:

  • скрива някаква информация;
  • не е уверен какво казва;
  • лъже;

И ако слушателят старателно отклони поглед, най-често това показва, че той:

  • не е напълно съгласен с говорещия;
  • съмнява се в думите му;
  • не иска чувствата (срам, негодувание, несъгласие и т.н.) да са видими;

Най-очевидният пример от живота са децата. Когато им се карат, те почти винаги крият очите си: или свеждат погледа си надолу.

Продължителност на погледа

Когато осъществявате зрителен контакт с непознати (на улицата, в градския транспорт, магазини и т.н.), човек е склонен да отклони поглед, тъй като откритото гледане е неудобно за повечето от нас. Непознатите се поглеждат за миг и продължителният поглед се смята за предизвикателство. Това може да е както знак за симпатия, така и прикрита агресия. Факт е, че в животинското царство продължителният и настоятелен поглед означава същото.

Смята се, че погледът трябва да се задържа не повече от 3 секунди. Ако той бъде задържан за повече, предизвиква у събеседника неудобни чувства и се възприема за сигнал на опасност. Този подход се прилага от опитни манипулатори, за да разбалансират човек и да го лишат от увереност.

Когато погледът шари, прекалено бързо сменя посоката си, психолозите обясняват тази реакция като силно вълнение, потайност, хитрост, нечестност, срам, страх или просто доказателство за скука.

Как да разгадаете душата на човек по ПОГЛЕДА му ?

Размер на зеницата

Изненадващо е, че дори размерът на зениците може да каже много за събеседника. Човек не може съзнателно да контролира промените в зениците, поради което реакцията им ще издаде истинските му чувства.

От радост, вълнение, сексуален интерес към човек, зениците се разширяват. Освен това разширените зеници се считат за косвен знак за доверие у събеседника.

Свитите зеници "говорят" за враждебност, страх, агресия или раздразнение. Опитвайки се да тълкуваме човешкото поведение, не бива да забравяме за естественото свиване на зениците при ярка светлина и разширяването им на тъмно, както и при прием на определени лекарства. Като цяло размерът на зениците може да каже много за събеседника.

Цветът на ириса

Според езотериката дори характерът на човек може да се разпознае по цвета на очите.

За собствениците на сини очи можем да кажем, че те са романтични, мечтателни, сантиментални, но и същевременно са много докачливи и уязвими. Зеленооките са напористи, разумни и целенасочени. Любопитството, сдържаността и постоянството характеризират личностите със сиви очи. Кафявите имат в характера си енергия, предприемчивост, хазартни личности са, проявяват жажда за власт.

Ако цветът на ириса е двусмислен и съчетава няколко нюанса - например сиво и зелено, то тогава собственикът им има характеристики и от двата цвята. Степента на изразяване на всяка черта в характера директно зависи от интензивността на цвета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com