Какво най-много привлича хлебарките в нашия дом?

8557
Какво най-много привлича хлебарките в нашия дом?
Снимка: БГНЕС

Хлебарките са сред най-устойчивите видове сред биологичното разнообразие на земята. Зародили са се далеч преди зората на човечеството и не са изчезнали или променили анатомията си и до днес независимо от катаклизмите, които е преживяла планетата ни. Това е знак за тяхната устойчивост и способност да се приспособяват към средата, но и знак, че трудно ще се справите с тях, ако са решили да се настанят като неканени съквартиранти в дома ви. Стремежът на хората да унищожат тези насекоми, ако ги открият в жилищата си, е свързан не само с неприятния им вид, но и с факта, че пропълзявайки през тръби, отходни канали, канализации и прочие, те лесно пренасят множество сериозни заболявания и бактерии и са сред най-мръсните вредители.

Този стремеж обаче често не се увенчава с успех, което не е трудно да повярваме, като имаме предвид, че устойчивостта на хлебарката е толкова голяма, че тя без проблем може да преживее повече от месец, дори да откъснем главата ѝ, буквално. Тази устойчивост, съчетана с бързото размножаване на хлебарките, ги прави едни от най-трудните за унищожаване вредители, живеещи близо до хората. Преди да се обърнете към специалисти, чиято дейност е свързана именно с това да ви отърват от хлебарките, вижте какво най-много привлича хлебарките и как да си помогнете сами. Профилактиката – недопускането домът ви да е привлекателно място за тези вредители, е оптималното решение и по-добро и по-ефективно от борбата с хлебарките, веднъж настанили се в дома ви.

Какво най-много привлича хлебарките?

Още: Само така можете да се отървете от хлебарките завинаги

Основното, което търсят хлебарките в дома ви, са източници на храна, така че всеки хранителен продукт или остатък от такъв, намиращ се на неподходящо място, може да стане магнит за хлебарките.

1. Неизмити съдове

Често се случва вечерята да продължи по-дълго от обикновено или гостите да си тръгнат късно. В тези моменти умората взима превес над здравия разум и желанието на домакинята да остави кухнята си почистена, преди да се отправи към спалнята. Мръсните съдове в кухненската мивка обаче, както и остатъците от хранителни продукти до и върху редица кухненски уреди и мебели е директна покана към хлебарките. Ако наистина нямате сили и време да измиете съдовете, изплакнете ги добре и ги сложете в миялната машина. Ако нямате такава в дома си – в голям пластмасов контейнер. Мръсните съдове в мивката са сред водещите причини за поява на хлебарки в дома, така че не си струва да рискувате. Веднъж свързали дома ви с източник на изобилни хранителни ресурси, хлебарките ще се превърнат във ваш съквартирант, от който трудно ще се освободите.

2. Хранителни остатъци по уредите в кухнята

Още: Тези 2 съставки ще прогонят хлебарките от дома ви

Измихте съдовете, забърсахте плотове и маси в кухнята, но въпреки това през нощта хлебарките пируват? Вероятно сте забравили кухненските уреди – скарата, тостерът, фурната и други малки уреди, които, когато са покрити с трохи и мазнина, са бърз начин да поканите вредителите в дома си. Ако не може да ги измивате щателно след употреба, то поне ги съхранявайте далеч  от дома – скарата може да остане в двора ви, а не на терасата, докато изчистите мазнината, полепнала върху нея.

3. Кофи за боклук

Не само отпадъците от храна, но и всеки боклук, престоял дълго в кофите ви, може да се окаже отговорът на въпроса „Какво най-много привлича хлебарките“. Изхвърляйте често кошовете, дръжте капаците им плътно затворени и при възможност съхранявайте и поставяйте съдовете за боклук далеч от дома ви. Не пропускайте и да почиствате често кошовете си – вътре и вън, като я избършете с почистващ разтвор или измиете с вода и препарат. Това важи и за външните кофи за боклук, за да се отстранят всякакви остатъци, които биха могли да привлекат хлебарки. Признаваме, че това не е особено приятно домакинско занимание, но още по-неприятни са хлебарките, а мръсните или пълните кошове те приемат като приветствие за добре дошли в дома ви.

4. Храната на домашния любимец

Още: Как да прогоните хлебарките от дома си без химия?

Имате пухкава космата топка любов в дома си? Чудесно. Не забравяйте обаче да почиствате и нейните купички за храна, пода около тях, да изхвърляте правилно и редовно кутиите и другите опаковки от храната за домашните любимци, тъй като тя също силно привлича хлебарките в дома ви.

Винаги имайте предвид, че остатъците, които са привлекли хлебарките в дома ви, могат да са толкова малки, че да са невидими за вас. Честото и щателно, старателно почистване е онази важна стъпка, която прави разликата между дом с и дом без хлебарки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Името на кого носи международното летище в Атина?
Името на кого носи международното летище в Атина?

Международното летище на Атина „Елефтериос Венизелос“ е най-голямото в Гърция и е известно с постоянните си инвестиции в иновативни...