Какво означава името Елена?

41306
Какво означава името Елена?
Снимка: istockphoto.com

Елена е име от старогръцки произход. Неговият превод не може да се определи категорично, най-близко са понятия като „избрана", ярка"; също така подлежи на тълкуване като "светлина", "огън", „искрящ“, „светъл", „блестящ“, „сияен", „слънчев", „избран", „огнен". Като фонетика на думата е производно от името на божеството на Слънцето в митологията на древните гърци - Хелиос. Според друга версия е свързано със самоназоваването на гърците – елини.

Името Елена се асоциира най-често в нашето съзнание с прочутата древногръцка красавица, царицата на Спарта, заради която се води 10-годишната Троянска война – за нея се разказва в поемата „Илиада“ на Омир. В християнската традиция е особено почитана Света равноапостолна Елена Константинополска, майка на Константин Велики - императорът, който прави християнството официална религия в Римската империя.

Какво означава името Виктория?

Малката Елена

Като дете Елена много обича да слуша приказки. Тя се държи донякъде настрани от връстниците си, живее в свой собствен приказен свят. Доверчива е, но ако някой я измами, непременно ще го накаже, като прояви изключителна изобретателност. Опитва се да шие, плете, бродира. Обича изящните вещи. Уроците си учи не много старателно, но се справя сравнително нелошо в училище благодарение на добра памет.

Малката Елена е общителна, възприемчива и жизнерадостна. Отличава се с повишена емоционалност и добре изразена духовност. Няма особено чувство за хумор, но спокойно възприема шегите на другите. Не обръща внимание на подробностите. Любопитна е, приказлива; помни добре всичко, което попада в полезрението й.

Зрялата Елена

В по-зряла възраст Елена продължава да се държи в известна степен встрани от другите хора и живее, потопена все така повече във вътрешния си имагинерен свят – където, всъщност се крие или, поне тя чувства, че е скрито нейното щастие. Там въображението й рисува дворци, прекрасни украшения и пищни балове. Така, от една страна, постоянното насочване на вниманието към собствения й свят я кара понякога да лъже и измисля - а от друга, я прави донякъде безразлична към скучната и сива реална действителност.

В ежедневието си е весела и оптимистична – но, всъщност, все така си остава интроверт. В интерес на истината, обаче, е грижовна и внимателна към близките си.

Какво означава името Александър?

Любовта и мъжете

Малко хора са по-влюбчиви от Елена. Когато намери своя „принц“, е готова да положи целия свой живот в краката му. С готовност се превръща за него в светло, приказно същество. Не е лишена от интуиция, която помага за реализиране на житейските й планове.

За мъжете Елена е необичайно привлекателна. Мнозина биват запленени от чара й и са готови на всичко – достатъчно е да си спомним Троянската война. Тя владее изцяло почитателите си, които винаги откриват по нещо ново в нея.

Между богатия мъж и някой, който има нужда от помощ, Елена по-често за съпруг ще избере втория - но, правейки жертви за него, ще изисква същото такова реципрочно отношение.

Семейството

Не позволява професията или някое хоби да се превърнат в неща, по-важни от съпруга й – но пък, от друга страна, и не се потапя изцяло в семейния бит. Въпреки, че Елена е домошарка и грижовна майка, за нея памперсите и скучните битовизми никога няма да са на преден план. Сред стените на дома си тя желае да разполага със спокойствие и комфорт. Често се наслаждава на тихи, домашни дейности, например бродерия или плетиво.

Елена умее да общува с хора, затова нейната професия е желателно да бъде свързана именно с това. Така ще успее да постигне успех в максимална степен. Интересува се от неща и дейности, свързани с красотата. По тази причина изборът й често се насочва към кариера на художник, дизайнер или манекенка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com