Какво означават кодовете върху козметиката

19816
Какво означават кодовете върху козметиката
Снимка: iStock/Guliver

Когато купувате продукти за лична хигиена, обръщате ли внимание на информация като срока на годност на козметиката? Знаете ли кои знаци и съкращения са най-важни? Ако не, отговорите ще намерите тук.

Ако вярвате, че благодарение на добре подбрана козметика, кожата ви ще бъде красива, гладка и без акне, трябва внимателно да изберете препаратите, които използвате. Козметиката с изтекъл срок на годност е лоша опора в борбата за красив външен вид, така че започнете да обръщате повече внимание на етикетите на производителите. По-долу ще намерите най-важната информация за маркировките и кодовете, които се появяват най-често върху продуктите за лична хигиена .

За какво информира срока на годност?

Срокът на годност на козметиката Ви информира докога даден препарат ще запази свойствата си и ще Ви подкрепи ефективно в борбата за красив външен вид. Свежестта на козметиката също оказва значително влияние върху състоянието на кожата и нейната безопасност.

До какво може да доведе използването на козметика с изтекъл срок на годност?

Посягането към козметика „след крайния срок” е често срещано явление. До какво може да доведе? Алергия и проблеми като обрив, сърбеж и усещане за парене. Това са безобидни, но досадни заболявания, от които можете да се предпазите по много прост начин.

Дата на изтичане и PAO - какво се крие зад тези съкращения?

Важно е да знаете срока на годност на козметиката. Ако знаете съкращенията exp и PAO, няма да имате проблеми с четенето на полезна информация на опаковката.

Съкращението exp често се появява на опаковките. Срокът на годност е срокът на годност на козметиката, който обикновено се определя от месеца и годината. Така че, ако видите exp 11/22 на опаковката, ще знаете, че можете да използвате този препарат без страх до ноември 2022 г.

PAO - какво означава?

PAO посочва срока на годност на козметиката след отваряне на опаковката. Периодът от време след отваряне е представен графично с отворен буркан, до който ще намерите информация за срока на годност на продукта. Може да се посочи в месеци (напр. 6M) или години (напр. 2Y).

Знаци и закон

Правото на ЕС ясно посочва в кои ситуации трябва да се показват специфични знаци и информация. Символът PAO ще намерите на продукти със срок на годност най-малко 30 месеца. При козметика с по-кратък срок на годност е необходимо да се посочи точната дата на годност. Тази разпоредба обаче не се прилага за козметика като парфюми или дезодоранти, които се продават в херметически затворени контейнери.

Още няколко знака:

AA - anti-age

BB - beauty balm

CC - color correction

Не докосвайте кожата си до тези съставки

По рафтовете на магазините има все повече козметика, която се преструва само на екологична и естествена. Въпросът е, ако толкова малко ...

DD - за всички, взети заедно

EE - extra exfoliation

Срокът на годност на козметиката - как да го разчетем?

На теория четенето на срока на годност на продукта не би трябвало да е проблем. За съжаление, класическият срок на годност не винаги е норма. Вместо това ще намерите кодирана дата, която трябва да прочетете правилно. Как?

Стъпка по стъпка декодиране на срока на годност

Не забравяйте, че всяка марка има свои собствени кодове. Понякога кодът се състои от четири цифри, можете да срещнете и осемцифрен код. Какво означават конкретните числа?

8 опасни комбинации на продукти за разкрасяване

Проверете дали използвате продуктите за разкрасяване правилно и дали комбинирате нещо, което никога не трябва да се комбинира. Ретинол...

С код, състоящ се от четири цифри, първите три ще показват деня от годината, последната цифра ще показва годината на производство. Например код 1501 ще посочи, че козметиката е създадена на 150-ия ден на 2021 г.

В кода, състоящ се от осем цифри, първата цифра ще бъде и последната цифра на годината на производство. Още две означават седмица тази година. Например 1039856 ще означава, че козметиката е създадена през третата седмица на 2021 г.

Как да направим кодовете по-лесни за четене?

Ако не можете да четете криптирана информация или нямате търпение за нея, можете да използвате все по-популярните калкулатори на изтичане на козметични продукти. Те са налични, между другото като приложение за телефон, благодарение на което можете да проверите кое е най-важното дори при бързо и спонтанно пазаруване.

Популярна козметика и средният срок на годност

Коя козметика е най-трайна и коя трябва да използвате възможно най-скоро? Най-кратките срокове на годност имат спирали, които можете да използвате безопасно в продължение на 3 до 6 месеца след отваряне. Най-дългите срокове са червилата, които могат да се използват 2 години след отваряне, и пудри със срок на годност до 3 години. Повечето кремове и лосиони трябва да се използват в рамките на 6 месеца.

Бюти факти, които може да не сте чували

Всеки ден използваме някаква козметика и извършваме любимите си ритуали за красота, дори ако това е само нанасяне на овлажняващ крем въ...

Как правилно да съхранявате козметиката?

За да не изгуби силата си козметиката преди датата, посочена от производителя, трябва да я съхранявате по подходящ начин. Винаги:

оставете козметиката на сухо и тъмно място,

внимателно завивайте контейнера с козметика след всяка употреба,

не разреждайте козметиката.

Ако искате да се грижите правилно за кожата си, трябва да обърнете внимание не само на състава на отделните козметични продукти, но и на срока им на годност. Благодарение на това ще осигурите на кожата си максимална подкрепа и в същото време ще я предпазите от раздразнения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

3-те принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Как да превърнете вазата в талисман за сбъдване на желания?

5 неща за себе си, които трябва да кажете само на мъжа, за когото ще се омъжите

Модните тенденции, които се върнаха от миналото и защо

Ред и чистота: как правилно да съхранявате обувките в гардероба, за да удължите живота им

В колко часа трябва да пиете кафе, за да останете бодри през целия ден?

Спортни добавки: всичко за техните ползи и вреди

Как да научим кучето да стои само?

Опасно ли е говоренето насън?

Тези зодии удрят джакпота в края на май: Очакват ги големи финансови печалби

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com