Какво показват за нас най-честите кухненски инциденти. Често ли се порязвате?

8025
Какво показват за нас най-честите кухненски инциденти. Често ли се порязвате?
Снимка: Unsplash

Кухнята е място, което всички свързваме с вкусни ястия, прекрасни миризми и магията на готвенето. Често обаче се случва радостта от времето, прекарано в кулинарни експерименти, временно да бъде отнета от незначителни порязвания и ожулвания или изгаряния, които лесно се получават по време на сутрешното бързане или при подготовката за пристигането на внезапни гости.

Как да се справим с такива ситуации?

ОЖУЛВАНИЯ И ПОРЯЗВАНИЯ

В разгара на готвенето всеки от нас инстинктивно търси дървена лъжица, за да забърка соса, нарязва картофи или настъргва морковите на ситно ренде. В такива секунди на моментно невнимание е лесно да получите малки ожулвания и порязвания. Особено лесно е да порежете пръста си с ренде, когато парчето морков в ръката ви вече е изключително късо и движенията ви са размахащи и енергични или например когато режете месо, не забелязвате близостта на пръста си, увлечени в бързото рязане. В такива моменти нека не губим самообладание, бързо да преценим ситуацията и да вземем адекватно решение.

- Измийте се бързо със студена течаща вода (запомнете, СТУДЕНА вода!!!)

- При леки рани и ожулвания можете да използвате мехлем, който ще ускори зарастването на раната и ще предотврати образуването на белези. За предпочитане е той да бъде комбиниран с антибиотик с допълващи се антибактериални свойства и активни вещества, предотвратявайки бактериални инфекции и подпомагайки заздравяването на рани.

- Ако искате да се върнете към работата в кухнята, трябва да поставите деликатна превръзка или лепенка върху раната, така че да сте сигурни, че разрезът няма да влезе в контакт с нежелани повърхности или хранителни вещества.

Необикновеното свойство на лука

Всички знаем за ползите на лука, като основен продукти при готвенето. Но малцина са информирани, че той може да се използва и като част...

МЕХУРЧЕТА И ИЗГАРЯНИЯ

Кой от нас, докато отцежда паста или картофи, никога не се е изгарял с гореща пара? Изгарянията с пара са толкова чести, колкото и тези, причинени от горещо масло в тиган или от инстинктивно хващане на горещ съд или тава във фурната с гола ръка. Как правилно да оценим ситуацията и да реагираме в първите моменти след изгарянето? 

Първата помощ в този случай е охлаждането на изгореното място със студена течаща вода. След това подсушете раната и нанесете чиста, суха превръзка. Прилагането на мехлем с антибиотик ще предпази увредената кожа от инфекция, което ще ускори заздравяването на нараняването. Освен бързото реагиране е важно точно да се прецени степента на изгаряне и тежестта на ситуацията. Ако имате по-тежко изгаряне (2-ра или 3-та степен), свържете се с вашия лекар, а в случай на тежки и обширни изгаряния, обадете се възможно най-скоро на линейка (телефон: 112) и се подложете на специализирана помощ.

Възползвайте се от нашите съвети и бъдете готови по всяко време за дребни инциденти в кухнята. Уверете се, че леките порязвания и изгаряния не се отразяват на удоволствието, което получавате от готвенето и почерпването на любимите си хора с ръчно приготвени от вас ястия.      

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com