Какво правеха нашите баби, за да имат винаги перфектната баница?

15617
Какво правеха нашите баби, за да имат винаги перфектната баница?
Снимка: iStock

Сред традиционните български ястия безспорно баницата е едно от най-любимите. Приготвяна в миналото от разточени домашно направени кори, а днес все по-често от закупени от магазина, поръсени с разнообразие от плънки и вкусове, тя е лесно и бързо ястие, подходящо както за семейството, така и за гости и приятели.

Името на тази тестена вкусотия – баница има славянски произход и е резултат от развоя на праславянската форма гыбаница в гбаница и от там в крайна сметка баница. Любопитен и малко известен факт е, че всъщност баницата има общо и с ориенталските вкусове и порядки. „Гибаница“ има общо с турскоезична заемка, влязла в сръбския език след реформата на Караджич – „гибати“, като със сигурност знаете, че в родния език наричат по сходен начин ориенталски танц – „гибек“, „гьобек“, „гюбек“.

Според други източници името на баницата има съвсем друг произход и е свързано с думата „банак“ – плосък глинен съд, подобен на тава, по-късно наричан тепсия, а днес просто кръгла тава. Със сигурност, ако това е произходът, то той е свързан с формата на баницата и съда, в който се приготвяла, макар да знаем, че днес баниците далеч не са само кръгли.

Фактът, че името е толкова старо – от праславянски – красноречиво сочи, че баницата всъщност далеч не е нова и модерна храна, а сред първите вкусотии, приготвяни някога от дедите ни. Вкусът на някогашната баница обаче е бил различен, а със сигурност правите и разлика между тези, които печете днес за трапезата си, и баницата на вашата баба. Как тя е успявала да направи перфектната баница? Каква е тайната ѝ?

ВИТА баница с прясно мляко и домашно сирене: Ето как да си я приготвите

Перфектната баница – защо онази на баба е по-добра от моята?

Въпреки че кулинарията се развива, въпреки появата на хиляди рецепти и ястия, въпреки наличието на толкова много различни подправки и достъпа до съвременна готварска техника, много от храните, които слагаме днес на трапезата, далеч не са по-добри от онези, които бабите ни са забърквали на земята или на старата дървена маса. Досещате ли се за причините? Сред тях са:

  • Перфектната баница в миналото вероятно има много общо с факта, че продуктите за плънката са били чисти и истински. Едно е да сложиш домашно сирене, пресни яйца и масло, друго – имитиращ млечен продукт. Пониженото качество на много от продуктите, които купуваме и слагаме в баницата няма как да не се отрази на нейния вкус.
  • Корите също имат голямо значение за крайния резултат. И каквото и да си говорим, въпреки че готовите кори безспорно са облекчение и улеснение за домакините, които днес не са само домакини, а играят десетки други социални роли в живота си и нямат време да се въртят около печката по цял ден, то като вкус и аромат не можем да отречем, че корите, които сами точите, са многократно по-добри от купешките. Така че не е учудващо, че перфектната баница на нашата баба е била толкова по-вкусна от нашата.
  • Друга причина баниците на бабите ни да са били по-добри от нашите, чиято роля също е значима, са разликите в рецептите. Макар да има стотици рецепти и модерен прочит на баницата, то тази на дедите ни крие своите тайни съставки и стъпки за приготвяне, изпитани през вековете, правещи я толкова вкусна и ароматна. Нещо повече – те обикновено са слагали в баницата и картофи, които ѝ придавали мек вкус и различен аромат, или пък ориз. Известни са и баниците със зеле, които днес не са толкова често предлагани и срещани, колкото баницата със сирене, тиква и тази със спанак например. Любопитни и интересни като вкусове са и баницата с месо, плодови сладка, рибникът.
  • Друга тайна на нашите баби за перфектната баница – сочна, мека и топяща се в устата, е свързана с реденето на самата баница, а не със съставките. Приготвяли баницата вита, като набръчквали листата под формата на хармоника и редили от външната страна на тавата към средата. Листата, под формата на хармоника, ставали по-меки, попивали по-добре от плънката и заливката и баницата ставала не с твърди и трошащи се кори, а много мека, фина, наслада за сетивата.
  • И накрая, но не на последно място – любовта, която бабите ни са влагали в баницата, съчетана с пресни и домашни съставки, с истински подправки, набрани от двора или от близката полянка, а не с такива сушени и продавани в пликове, също има значение за корените разлики между баниците, приготвяни от дедите ни, и нашите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com