Какво прави хората харизматични в очите на околните?

13476
Какво прави хората харизматични в очите на околните?

Изследователи са проверили способността на хората бързо да отговарят на въпроси за обществени факти, а също така попитали техни познати и приятели да оценят харизмата на отговарящия.

Оказало се, че бързата реакция правела хората по-харизматични в очите на околните, отколкото високото ниво на интелект или аналитичните способности.

Жените в червено са по-привлекателни за мъжете

Дами, ако искате да накарате мъжете да се обръщат след Вас, носете червено. Резултатите от проучване на китайски учени показват, че обл...

Статията с резултатите от изследването, проведено от учени от Австралия и Нидерландия, е публикувана в сп. Psychological Science.

Наблюдавайки популярни музиканти, харизматични лидери и други публични личности, учените се опитали да изяснят общите черти, благодарение на които публиката ги обича. Според изследователите първото, което прави впечатление, е, че всички те са достатъчно остроумни и съобразителни.

За да поверят доколко важни са тези качества за създаването на харизматичен, образ учените изследвали 417 души. За оценка на психологическите параметри всички те преминали тест за оценка на нивото на интелект и на личностните черти. За да се оцени количествено харизмата на участниците, учените попитали техните приятели да отбележат доколко те са "харизматични", "смешни" или "съобразителни".

За измерване на психологическата скорост, която изследователите смятали за главен параметър, им задали 30 въпроса за общоизвестни факти. Също така им били предложени графични задачи, в които те трябвало да намерят точка или зададен шаблон колкото се може по-бързо.

Велики личности, страдали от психични заболявания

В Световния ден за психично здраве - 10 октомври, е добре да си припомним, че трябва да сме коректни към психично болните и че заслужав...

Резултатите потвърдили хипотезата на учените и показали, че най-убедителната корелация с харизмата дава скоростта на отговорите на въпросите и тестовете. Оказало се, че често знаенето на правилния отговор на въпроса не е толкова важно, колкото умението да се дадат максимално количество отговори за кратко време.

Въпреки очакванията на изследователите способността да се реагира бързо не гарантирала наличието на други социални навици, например разбирането на чуждите чувства или умението да се излезе от конфликт.

Учените смятат, че бързата реакция помага по-лесно да се замаскира неадекватната реакция или да се измисли шега в крачка.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com