Какво представлява застраховка “Гражданска отговорност”?

3498
Какво представлява застраховка “Гражданска отговорност”?
Снимка: iStock/Guliver

Притежаването на моторно превозно средство, независимо дали е лек автомобил, или друга категория, носи необходимостта от задължително застраховане, установено спрямо българското законодателство. Всяко лице, собственик на МПС, трябва да сключи застраховка “Гражданска отговорност”.

Специалистите от Групама Застраховане споделят какво представлява ГО, какви щети покрива за шофьорите на автомобилите, както и всички важни обстоятелства и ограничения, които следва да знаете за този вид застраховане.

Какво представлява застраховката “Гражданска отговорност”?

Това е вид задължителна застраховка, която следва да бъде сключена от притежателите на МПС, независимо дали това са физически, или юридически лица. “Гражданска отговорност” се извършва от застраховател, който, чрез наличието на застрахователен договор, се задължава да покрие щетите до определената сума по повод имуществени или неимуществени вреди, причинени от застрахованото лице. Те се изплащат към третото лице като обезщетение.

застраховки ГО

Тази застраховка е задължителна, като сумата по сключването ѝ не е фиксирана, а зависи най-вече от:

  • характеристиките на автомобила – вид на МПС, година на производство, обем на двигателя, тип на горивото, мощност, десен/ляв волан, наличие или липса на валидна ГО или автомобилно каско;
  • особености за собственика – дали е физическо или юридическо лице, шофьорски стаж, дали има налично произшествие през последните 3 години.

За определянето и откриването на най-изгодна оферта можете да използвате както онлайн калкулатор, предоставен за свободно ползване в интернет пространството, под различна форма от застрахователните дружества, така и услугите на застрахователен брокер. Можете да изплащате задълженията си по “Гражданска отговорност” както на вноски, така и наведнъж.

Липсата на валидна “Гражданска отговорност” е нарушение, според което следва собственикът на автомобила да бъде санкциониран. Специалистите от Групама напомнят на автомобилистите, че при налична регистрация на автомобил, независимо дали той е в движение или не, те са длъжни да му осигурят задължителното застраховане, като гратисният период, в който можете да сключите нова ГО, при изтичане на старата, е 14 дни. При неизпълнение на законовите разпоредби, на Кодекса по застраховането, регистрацията на МПС-то може да бъде прекратена.

Застраховката е валидна не само на територията на България, но и за целия Европейски съюз.

Какво е важно да знаете за покритието на застраховката?

“Гражданска отговорност” покрива щетите, причинени от собственика или ползвателя на МПС, който е бил застрахован при определена компания към трети лица. Те могат да бъдат както шофьора на другото превозно средство, така и всяко лице, пострадало при инцидента, с изключение на виновника за настъпването на застрахователното събитие. Изплащането от страна на застрахователя се извършва според големината на нанесените вреди, които могат да бъдат:

  • при причинена имуществена вреда на трето лице;
  • при причинена неимуществена вреда на трето лице;
  • при пострадали няколко лица – в този случай обезщетението е най-голямо.

Към покритието на Го не се включва покриване на щети и изплащане на обезщетения към виновника за събитието, както и вреди, настъпили при действия, замърсяващи околната среда или такива, които са част от престъпления – унищожаване на ценни вещи и кражба.

Към вредите, които се подвеждат под отговорност от страна на застрахованото лице, се включат не само тези по автомобила, но и всички такива, свързани с физическото и психическото състояние на пострадалите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com