Какво причиняват чувствата и емоциите на тялото ни?

2150
Какво причиняват чувствата и емоциите на тялото ни?
Снимка: iStock

Как биха могли да се определят нашите емоции? Това са реакциите на нашето тяло, мозък и психика на ситуации и мисли, които възникват както във външния свят, така и вътре в нас. Някои учени са на мнение, че емоциите не са вроден тип рефлекси, а се формират от преживените в живота събития и начина, по който мозъкът ни го възприема и обработва. Емоциите се свързват с нивото на осъзнаване на човека, навиците, общото здравословно състояние и околната среда.

Емоционалните реакции започват в нашия мозък в отговор на някакъв вид стимулация – положителна или отрицателна. И тогава какво се случва с тялото ни зависи от нашия житейски опит, външен натиск, знания и навици да реагираме в тази ситуация. Например децата често са по-безстрашни от възрастните. От една страна е, защото не са напълно наясно доста  от опасностите, поради липса на опит в реалния свят.

Ръководство за управление на времето: отървете се от стреса и спечелете благополучие

Липсата на време или усещането за това причинява много стрес и тревожност, болести, които изобилстват в нашето сегашно общество и чиито...

Но с възрастта това, което не  е предизвиквало преди никакви негативни чувства, започва да плаши - понякога толкова, че тялото замръзва и всичко вътре се свива. И това не е естествен инстинкт, а развита реакция, която при често повтаряне става навик и води до физически дисфункции и заболявания.

Как се появяват болестите?

Дисфункциите в човешкото тяло, пряко се свързват с емоционалното ни състояние и болестите се появяват, когато реакциите ни към случващото се или нашите мисли или представи, са толкова силни и/или често се повтарят, че мозъкът и тялото свикват да реагират на тях със стрес .и свалят здравословната работа на всичко вътре. Ако, например, редовно се удряте на едно и също място по тялото си, най-вероятно то ще боли, подути, почервенее и накрая ще измени формата, структурата и може би дори функцията си.

Същото е и с нашите вътрешни органи и всички системи: страхът би могъл да провокира спазми, които засягат например стомашния тракт и в поради тази причина всеки път, щом се страхувате, ще се разстроите или, обратно, ще получите запек. И си представете, че ситуации, каращи ви да изпитате страх, се случват многократно. Тогава тялото няма възможност да се отпусне и да работи пълноценно.

Никога не правете ТОВА, ако разберете, че ви изневеряват

Това е много болезнен процес, през който преминават някои хора, но определено ако действате, без да мислите и заслепени от гняв или бол...

Получаваме много емоционални травми в детството, когато хората са най-много открити и искрени: през този период дори една привидна дреболия може да ни изплаши толкова много, че тялото реагира със силен спазъм и мозъкът започва да възприема подобни ситуации като опасни. Това води до потискане на емоциите, което означава, че се нарушават естествените биохимични и хормонални процеси. Това от своя страна води до заболявания, включително много сериозни.

Някои физически разстройства можете да се справите сами, като прочетете за психосоматиката и изградите причинно-следствена връзка между това, което се случва с тялото ви сега и минали травматични събития и вярвания. Но много проблеми са по-трудни за справяне без външна помощ. Има традиционни лечебни и енергийни практики, които работят с всички нива на проблеми и заболявания и такива специалисти можете да намерите в почти всеки град.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

8 така наречени „здравословни храни“, които не са толкова здравословни, колкото си мислите

Как се пише: екзистенциален или екзестенциален?

4 причини защо се образуват мокри петна по тавана

Кои са най-големите реки извиращи от Пирин?

Как да научим кучето на хигиенни навици?

Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо

Колко захар е препоръчително да ядем дневно?

Най-добрите закуски за МЪЖЕ са ето тези!

Как да се наспим дори с малко часове сън?

Двата вълка, които живеят в нас - много мъдра притча

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com