Какво разкрива разхвърляната стая за вас?

17644
Какво разкрива разхвърляната стая за вас?
Снимка: iStock/Guliver

Митът, че разхвърляната стая издава мързеливи и неорганизирани личности, е развенчан. Хаосът може да издава както депресия и ментални проблеми, които изискват лекарска помощ, така и гениални личности с нестандартно мислене. Тоест не е задължително да гледате на разхвърляната стая като на нещо лошо. Тя може да крещи „Помогни ми“ или „Аз съм различен“.

Когато стаята говори за проблем

5 неща в интериора, които създават хаос в дома ви

Дори тези, които обичат чистенето, не са готови да обикалят апартамента с парцал през цялото си свободно време. Но можете да спестите ...

Ако разхвърляността не се състои в картини, статуетки и възглавници, разпръснати на всевъзможни места, а в остатъци от храна и дрехи по пода, това сочи проблем – той може да е тежка депресия, която се нуждае от намеса. Нежеланието да се почисти, сочи ментални страдания. Това разхвърляне е различно от натрупването на арт вещи и творческия хаос на бюрото. Важно е да може да го различите, за да помогнете на нуждаещия се човек.

Съвсем естествено мръсната стая далеч невинаги сочи подобен проблем. Може да е свързана с натоварен работен график, липса на свободно време, малки деца или домашни любимци в дома, които създават непрекъснато хаос. За да направите разлика, погледнете и обитаващия стаята. Ако ви изглежда умислен, тъжен или се чувства зле, има нужда от помощта ви. Ако обикновено човекът е подреден, но сега се е променил, това е сигнал за проблем. Ако винаги е бил разхвърлен и затрупаността с вещи е начин да се чувства добре – навярно това е просто черта на характера и индивидуалност, а не знак за проблем.

Прекалената подреденост, недопускаща нито един предмет да не е на определеното място, съчетана с ежедневно почистване и дезинфекциране, също е нередна и сочи нужда от помощ. Подобно непрекъснато подреждане и чистене може да подсказва за обсесивно-компулсивно разстройство, което е ментално заболяване, нуждаещо се от лекарска помощ.

Проблем с психичното здраве разкрива и трупането на непотребни вещи. Дрехи от години, които отдавна са демоде, скъсана и с петна, стари вестници и списания, картонени опаковки от закупени вещи, празни козметични бурканчета и изобщо всякакви ненужни вещи, които би следвало отдавна да са в коша, а се намират прибрани или разхвърляни в стаята, също издават проблем с психичното здраве.

Когато стаята говори за креативност

4 неща, които карат жилището ви да изглежда разхвърляно

Можете да почиствате дома си колкото искате, да търкате паркета и плочките, но апартаментът пак ще изглежда небрежно поддържан и разхвъ...

Хаосът понякога е полезен и разкрива личности с творчески заложби, нестандартно мислене и свои правила в живота. Ателиетата на художници и творци често пресъздават този хаос. Липсата на подреденост в този случай не показва мързел или проблем с психичното здраве, а разкрива личности, които имат по-важни и ярки неща за правене в живота си от подреждането на декоративни възглавници на леглото си. Сред тези хора ще откриете гении и откриватели, изобретатели и хора на изкуството.

Те се чувстват отлично в нестерилна среда и създават хаос, в който влагат свой собствен ред и който им помага да творят и да се съсредоточават. Това, което изглежда хаос за вас, за тях е собствено виждане за ред. Те знаят кое къде е в този хаос и се чувстват сигурни и добре. Известният психоаналитик Зигмунд Фройд казал: „Не почиствайте бъркотията. Знам точно къде е всичко.” Подобен творчески хаос често е характерен за най-продуктивните и креативни личности.

Има ли предимства разхвърляната стая?

Хаосът за изненада има предимства, подкрепени от психологически изследвания.

  • Събужда творческото мислене. Хаосът помага на хората да счупят оковите на социалното мислене и на общоприетото, което пробужда твореца в тях и помага за раждането на креативни идеи и решения „извън кутията“.
  • Пести време и ви дава възможност да го вложите в себепознание, себеразвитие, квалификация или просто за хоби и развиване на талантите.
  • Иновативните идеи най-често се раждат извън стерилна среда, насред хаоса.

Всичко това е вярно, когато е вродено у човека. Ако принудите личност, обичаща стерилния ред, да работи в хаос и в разхвърлен кабинет, тя няма да се справи и няма да прояви креативност, напротив – ще бъде нетрудоспособна. Винаги, когато разглеждате нечия стая или кабинет и се опитвате да видите какво се крие зад средата, имайте предвид и личността. Всички сме различи и това следва да се вземе под внимание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com