Какво се случва с тялото, когато свалим много килограми

12270
Какво се случва с тялото, когато свалим много килограми
Снимка: iStock/Guliver

Наддаването и загубата на тегло са постепенни процеси. Повечето хора не стават с наднормено тегло, ако ядат много за кратък период от време и макар че е възможно да отслабнат бързо чрез бързи диети или така наречените „диети чудо“ и много упражнения, най-безопасният и здравословен начин за отслабване е бавно, постепенно, с течение на времето. Загубата на много килограми може да бъде пагубно за цялостното ни здраве и да увреди мускулната маса.

Тялото ни се нуждае от определен брой калории, за да изпълнява основни функции като храносмилане, дишане и възстановяване на клетките. Този основен брой калории е основният метаболизъм на тялото. Мускулните тела са склонни да имат по-висок основен метаболизъм, тъй като мускулите изискват повече енергия за поддържане. Загубата на тегло се случва, когато консумираме или изгаряме повече калории, отколкото са ни необходими за да поддържаме текущото си тегло.

Ефектите от голяма загуба на тегло

Никога не започвайте диета заради ТЕЗИ причини

След празниците и обикновено с идването на новата година повечето от нас решават да направят промени в начина си на живот, като това вк...

Твърде бързото и сериозно отслабване се отразява на тялото по няколко начина. Ако не задоволяваме енергийните нужди чрез калориен прием, тялото използва натрупаната енергия, предимно мазнини, за да отговори на нашите функционални нужди и изискванията, които му поставяме.

По време на първоначалната загуба на тегло тялото отделя определено количество течност, чиста тъкан и мазнини. Ако загубата на тегло продължава с ускорени темпове, тялото ще забави метаболизма си и ще запази входящите калории, за да оцелее. Тъй като мускулите изискват повече калории, отколкото мазнините за поддържане, тялото може да започне да метаболизира мускулите за да пести енергия, като по този начин навлиза в така наречения мускулен катаболизъм.

Рисковете от прекаленото отслабване

Редът на предпочитание на тялото за енергия е: входящи калории (това, което ядем по всяко време), натрупани мазнини и мускули. Когато отслабнете твърде много и за кратко време, жизненоважни органи като мозъка, сърцето, бъбреците и черния дроб черпят енергия от най-достъпния източник в момента.

Яжте тези храни и ще започнете да СВЯЛАТЕ килограмите, които ви тежат

Преработените и пакетираните храни не само са предпоставка за покачване на килограми, но и могат да бъдат много опасни за здравето ни п...

Когато тялото ни вече не може да поддържа мускулите, жизненоважните органи са първите, които метаболизират мускулите, така че те да могат да продължат да функционират. Ако стигнете до момент, в който имате твърде малко мазнини или мускули, тялото ще метаболизира нашите органи, които също са направени от чиста тъкан, за да поддържа функционирането на мозъка. Това може да доведе до инфаркт, инсулт и чернодробна и бъбречна недостатъчност.

Заключение

Голямата загуба на тегло не е препоръчителна, тъй като може да има обратен ефект, който ни кара да възстановим още повече от загубеното тегло. Но комбинацията от физически упражнения с леко намаляване на калориите има множество ползи, тъй като може да задоволи хранителните нужди на тялото и да увеличи силата и издръжливостта ни, като същевременно губим нежелани мазнини.

Следователно, ключът не е чудодейна диета или екстремно отслабване, а да променим житейските си навици към по-здравословни, които се придържат с течение на времето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да върнем страстта във връзката си?

3-те принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Как да превърнете вазата в талисман за сбъдване на желания?

5 неща за себе си, които трябва да кажете само на мъжа, за когото ще се омъжите

Модните тенденции, които се върнаха от миналото и защо

Ред и чистота: как правилно да съхранявате обувките в гардероба, за да удължите живота им

В колко часа трябва да пиете кафе, за да останете бодри през целия ден?

Спортни добавки: всичко за техните ползи и вреди

Как да научим кучето да стои само?

Опасно ли е говоренето насън?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com