Какво се случва с тялото ни, ако тренираме късно вечер?

1340
Какво се случва с тялото ни, ако тренираме късно вечер?
Снимка: iStock

Упражненията късно вечерта са предмет на дебати сред фитнес ентусиастите и здравните специалисти. Някои твърдят, че тренировките късно през нощта могат да нарушат режима на съня, но други смятат, че те могат да бъдат полезни за някои хора. Разбирането на това какво се случва с тялото ни, когато тренираме късно вечер, изисква да се вземат предвид различни фактори, включително индивидуалните предпочитания, циркадните ритми и вида на извършваните упражнения.

Един от непосредствените ефекти на упражненията късно вечер е повишаването на телесната температура. Физическата активност повишава основната телесна температура и това повишение може да се задържи в продължение на няколко часа. Макар че това може да е благоприятно през деня, когато е в съответствие с естествения циркаден ритъм на тялото, тренировките късно вечер могат да нарушат процеса на прибиране преди лягане. Температурата на тялото трябва да се понижи, за да започне сънят, а тренировките твърде близо до времето за лягане могат да забавят този процес.

Как да си създадете рутина за ежедневна тренировка?

Друг аспект, който трябва да се вземе предвид, е освобождаването на хормони по време на тренировка. Интензивните тренировки предизвикват отделянето на адреналин и кортизол, които могат да доведат до повишена бдителност и ускорен сърдечен ритъм. В идеалния случай тези хормонални реакции са полезни през деня, когато са необходими енергия и съсредоточаване. Тренировките късно вечер обаче могат да попречат на способността на организма да се успокои, което затруднява отпускането и заспиването.

Положителното е, че физическата активност късно вечер може да помогне за облекчаване на стреса и подобряване на настроението. Упражненията стимулират производството на ендорфини - естествените за организма средства за подобряване на настроението. За хората с натоварен график, за които е трудно да се вмъкнат в тренировките през деня, упражненията късно вечер могат да послужат като практично решение за поддържане на постоянна фитнес рутина.

Кои са най-добрите варианти за упражнения и тренировка у дома?

Влиянието на нощните упражнения върху качеството на съня е различно при отделните хора. Някои хора могат да открият, че тренировките късно през нощта не влияят на съня им, докато други могат да изпитат трудности при заспиването. От съществено значение е хората да се вслушват в тялото си и да обръщат внимание на това как тренировките късно през нощта влияят на режима им на сън.

За тези, които предпочитат късните нощни тренировки, включването на техники за релаксация след тренировката може да помогне за преминаването към по-спокойно състояние. Това може да включва дейности като разтягане, медитация или упражнения за дълбоко дишане. Освен това установяването на последователен режим за лягане и осигуряването на благоприятна за почивка среда за сън може да намали потенциалните смущения, причинени от нощните упражнения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

8 известни израза, чието значение разбираме погрешно

Това кафе енергизира, няма кофеин и премахва чувството за глад

5 закона на Вселената, които ще ви помогнат да привлечете богат съпруг

Царят на витамин Ц - полезен за имунитета, здравото сърце и вечната младост

Храните, които повишават либидото

7 шокиращи факта за живота на балерините, за които не се говори често

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com