Какво се случва с тялото ви, когато ядете пикантна храна

2501
Какво се случва с тялото ви, когато ядете пикантна храна
Снимка: iStock/Guliver

От пиле Бъфало до кимчи и тажин, пикантната храна е част от много различни култури. Видът чили пипер може да варира, но кикът все още е там. Дори ако сте израснали с пикантна храна, може да не знаете как това се отразява на вашето здраве.

Можете да намалите кръвното си налягане

Когато имате хипертония (високо кръвно налягане), обикновено се препоръчва да намалите натрия в диетата си. Но какво общо има това с пикантната храна?

В проучване на възрастни китайци, жените, които съобщават, че „обикновено“ ядат пикантна храна, имат 26% по-ниски шансове да имат хипертония в сравнение с тези, които не ядат подправки, според проучване от 2019 г. Въпреки че причините за това все още се проучват, предварителните изследвания върху животни предполагат, че капсаицинът, съединението, което придава пикантността на лютите чушки, може да помогне за противодействие на хипертонията, причинена от диета с високо съдържание на сол, казват изследователите. Интересното е, че храната, която е оценена от участниците в проучването като "умерено" пикантна, се оказа най-благоприятна за кръвното налягане.

Вреди ли пикантната храна - преценете сами

Може да имате по-добро здраве на сърцето

Пикантната храна може да ви накара да се изпотите, но е полезна и за сърцето ви. Общ преглед от 2022 г. установи връзка между редовното ядене на пикантна храна и намаления риск на смърт от сърдечни заболявания и инсулт. Това проучване установи корелация, а не причинно-следствена връзка между двете, което означава, че не можем да сме сигурни, че самата пикантна храна е довела до по-добро сърдечно здраве, но нещо за тези, които редовно ядат пикантна храна, ги е накарало да имат намалена смъртност.

Това може да се дължи отчасти на подобрените стойности на холестерола. Въпреки че са необходими по-убедителни проучвания, яденето на пикантни люти чушки, богати на капсаицин, е свързано с повишени нива на HDL холестерол, който предпазва от сърдечни заболявания, и понижен LDL (видът холестерол, отговорен за сърдечните заболявания).

Може да се почувствате по-удовлетворени

Мощният пикантен вкус на пикантната храна също може да повлияе на апетита ви. Пикантната храна може да ви накара да се почувствате по-сити по-рано и това всъщност може да помогне за насърчаване на положителна връзка с храната. Чувството за ситост и ситост е от ключово значение за поддържането на балансирана връзка с храната.

Потенциални недостатъци

  • Може да влошите стомашния рефлукс

Независимо дали имате киселинен рефлукс или пълна гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), знайте, че пикантната храна е известен отключващ фактор. Хората с киселини или състояние като гастрит може да искат да внимават колко често или колко пикантна храна ядат, защото това може да бъде дразнещо за стомаха им.

  • Може да имате храносмилателни проблеми

Потенциалът за храносмилателни странични ефекти от пикантна храна не се ограничава до рефлукс. Според проучване от 2020 г. мнозинството от хората с IBD (улцерозен колит и болест на Крон) съобщават, че пикантната храна е предизвикала рецидив на симптомите. Освен това, ако имате синдром на раздразнените черва, може също да искате да внимавате да ядете пикантни храни, тъй като те също могат да влошат симптомите ви.

Тези 4 заболявания са причината за любовта към пикантна храна

Пикантната храна е свързана с различни ползи за здравето, включително намалена смъртност, по-добро здраве на сърцето, по-ниско кръвно налягане и повишена ситост. Въпреки това, ако имате храносмилателно заболяване, пикантната храна може да влоши симптомите ви. Ако все още не сте любител на пикантната храна, но искате да добавите повече топлина към ястията си, устояйте на изкушението да отидете докрай веднага. Започнете, като добавите малко подправка, вижте как се чувствате и след това започнете да усилвате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com