Какво ще стане, ако пиете солена вода от морето?

4195
Какво ще стане, ако пиете солена вода от морето?
Снимка: iStock

Това е дифузия в действие. Този нетен пренос на вещества от област с висока концентрация към област с по-ниска концентрация се случва постоянно. Когато става въпрос за дифузия и солена вода, човешките клетки имат биологични мембрани, които могат да попречат на солта да навлезе свободно в клетките ни. Въпреки че телата ни могат да нормализират до известна степен концентрациите на натрий и хлориди, справянето с изключително високи концентрации на сол в кръвта е предизвикателство. Това се дължи на факта, че клетъчната мембрана е полупропусклива - въпреки че натрият, хлоридът и други вещества не могат лесно да дифундират навътре и навън от клетката, водата може.

Морската вода и косата - какво трябва да знаем!

Когато концентрацията на соли е по-висока от външната страна на клетките, отколкото от вътрешната, водата се придвижва от вътрешната към външната страна на клетките, за да коригира дисбаланса. Опитът да се изравнят концентрациите на веществата от двете страни на полупропусклива мембрана се нарича осмоза. Ако консумирате морска вода, резултатите от осмозата са впечатляващо катастрофални. Не забравяйте, че солеността на морската вода е почти четири пъти по-висока от тази на телесните ни течности. Ако не се контролира, нетното прехвърляне на вода от вътрешността на клетките ви към външността ще доведе до значително свиване на клетките, а свиването никога не е добро. Освен ако не пиете много прясна вода, регулаторният механизъм на организма в тази ситуация е потенциално фатален.

Как СОЛЕНАТА вода ви помага

При морската вода промяната в концентрацията на натрий извън клетките ни е основният виновник. За да възстанови изотоничното си състояние, което е задължително за оцеляването на клетките, организмът се опитва да елиминира излишния натрий от извънклетъчните си течности - отделя урина. Човешките бъбреци обаче могат да произвеждат само урина, която е малко по-малко солена от солената вода. Така че, за да отстраним екстремното количество натрий, поето от солената вода, ние уринираме повече вода, отколкото всъщност сме изпили. И настъпва дехидратация. Така че, ако пиете морска вода, всъщност не приемате никаква вода, а я губите, което води до изчерпване на телесните течности, мускулни спазми, сухота в устата и жажда. 

Рецептата за най-бързо отслабване с вода и сол

Тялото се опитва да компенсира загубата на течности, като увеличава сърдечната честота и свива кръвоносните съдове, за да поддържа кръвното налягане и притока към жизненоважните органи. Най-вероятно е също така да почувствате гадене, слабост и дори делириум. С нарастването на дехидратацията механизмът за справяне се проваля. Ако все още не пиете вода, за да обърнете ефекта от излишния натрий, мозъкът и другите органи получават по-малко кръв, което води до кома, органна недостатъчност и в крайна сметка до смърт. Разбира се, консумацията на малки количества солена вода няма да ви убие. Посланието за дома е ясно: Солта и водата е най-добре да се консумират отделно, а всеки прием на сол трябва да бъде придружен от много прясна вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com