Какво сирене да изберем според виното, което пием

14341
Какво сирене да изберем според виното, което пием
Снимка: iStock/Guliver

По принцип белите вина се съчетават по-добре със сирена, отколкото с червените, тъй като им липсват танини. Виното и сиренето от един и същи регион се правят едно за друго, тази комбинация е тествана от векове и поколения.

Младите, пресни сирена се сервират най-добре с несезонни вина с добра киселинност. По-сложното, сериозно вино е по-подходящо за дълго отлежало сирене.

Френското вино намалява с 30% заради студеното време

Рязкото застудяване, което нанесе щети на лозовите масиви в много райони на Франция този месец, може да доведе до спад на добивите с ок...

Пресни сирена

За пресни сирена с подчертана киселинност е по-добре да изберете същото прясно, кисело вино. Албаринос, Ризлинг или Мускадет са перфектната двойка. С прясно козе сирене хрупкавият совиньон блан е подходящ: Шев дьо Лоар и Анри Буржоа Les Baronnes Sancerre 2018 ще създадат хармоничен регионален съюз.

Неварени пресовани сирена (полутвърди)

Тези сирена имат вкус на ядки, така че белите вина, отлежали в дъб, ще им подхождат особено добре. Бургундско Шардоне, Рона Вионие, Бяла Риоха са някои примери за успешни комбинации. Ако все пак душата ви поиска червено, изберете пълноценно: аржентинският Achaval-Ferrer Malbec 2018 с неговите шоколадови нотки или пищен американски каберне совиньон вкус идеално ще компенсира сложния вкус на отлежалите сирена.

Варени пресовани сирена

Световната консумация на вино е значително намаляла заради пандемията

Консумацията на вино в световен мащаб е спаднала през миналата година до най-ниското си ниво от 2002 г. насам, тъй като баровете и рест...

Пармезанът има подчертана соленост, има и много умами, пети вкус, който е трудно да се съчетае с виното. Решението ще бъде искрящо ! Вземете Prosecco за 100% италиански акорд или се отдайте на Louis Roederer Brut Vintage 2012, реколта френско шампанско. Комбинация от овчи манш с шери от категорията Amontillado или Palo Cortado може да се окаже интересна.

Тези вина също са богати на аромати на ядки и сушени плодове и тяхната киселинност може лесно да се справи със съдържанието на мазнини в сиренето. Comte iz izura е задължително да опитате с легендарния местен vin jaune, забулено жълто вино, отлежало в бъчви, специален вид мая, която придава на виното уникалния вкус на лешници, горски гъби и подправка къри.

Меки сирена с плесенясала кора

За тези кремообразни, мазни сирена трябва да изберете вина с висока киселинност. На помощ отново ще дойде пенливо вино - крем Лоара или италианска франчакорта.

Меки сирена с измита кора

Чесън и червено вино държат далеч над 100 заболявавния

Въпреки развитието на науката, човечеството не може да се отърве от болестите. За да не се стига до помощта на лекар, обаче, голяма рол...

Вината, приготвени от ароматни сортове с остатъчна захар, са идеални за пикантни, ароматни сирена. Пикантният елзаски Gewürztraminer ще се справи с ловкост със сънародника си Мюнстер, а мощният Pinot Grigio от Alto Adige Cantina Terlan Pinot Grigio 2018 няма да отстъпи по сложност на Taleggio.

Според легендата любимата гастрономическа комбинация на Наполеон Бонапарт е бургундският епаус с местния Шамбертин, червено вино от сорта Пино Ноар. Ако решите да повторите опита на императора, вземете за експеримент бутилка регионален Gevrey-Chambertin, виното Grand Cru все още заслужава да се пие без придружител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com