Какво трябва да знаем за столицата на Швеция

2422
Какво трябва да знаем за столицата на Швеция
Снимка: Pixabay

Стокхолм, столицата на Швеция, представлява едно от най-впечатляващите места в света, което съчетава история, архитектура, култура и природа в едно. Разположен на 14 острова, свързани с 57 моста и шлюзове, този град е наистина уникален. 

История и култура

Стокхолм е не просто град, а своеобразен музей на времето. Създаден, за да предпази Швеция от морските набези и грабежи, градът е станал световноизвестен център с богата история. Първите писмени сведения за Стокхолм датират от 1252 година, а през 1419 година става столица на Швеция. Тук са се родили и възпитали имена като Грета Габро, Ингрид Бергман, Астрид Линдгрен, Бьорн Борг и Алфред Нобел.

Рекорден студ скова Финландия и Швеция (ВИДЕО)

Столицата притежава и многовековни паметници, като Кралският дворец, известен с бароковата си архитектура и над 600 стаи. Това е мястото, където официалните гости на страната биват настанявани, а посетителите могат да се потопят в историята на кралското семейство.

Стокхолм

Природа и забележителности

Стокхолм е обграден от изобилие от зеленина и паркове. Най-голямата зелена площ в града, Националният градски парк, е наричан "белите дробове на столицата" и е важна част от чара на града. Съчетанието от старинни улици и съвременна архитектура прави Стокхолм уникален и незабравим за посетителите.

Родителство в Швеция - ад или рай?

Гамла Стан, или Старият град, предоставя поглед към средновековната част на града с калдъръмени улички и ярки цветове. Сьодермалм, от друга страна, предлага съвременна архитектура и бохемска култура, а от асансьора Катарина се открива вълнуваща гледка към града.

Музеи и забавления

Стокхолм притежава най-старият открит музей в света – Скансен, разположен на острова Дюргордан. Този уникален музей е включен в острова на музеите и предоставя поглед към традициите и начинът на живот в Швеция през годините.

Скандинавските страни имат най-здравословна кухня

Площадът Сергел, Кметството на Стокхолм и Градската кула са само част от многобройните архитектурни и исторически съкровища, които градът предлага на посетителите. От тук също започват основните транспортни връзки в града.

Стокхолм е повече от просто столица – той е източник на вълнение, красота и култура. Неговата история, природа и забележителности го правят едно от най-желаните места за посещение в света. Погледнат отвън или преживян на място, Стокхолм винаги остава едно неповторимо преживяване. Не пропускайте възможността да го посетите и да се потопите в един от най-красивите градове в света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com