Какъв е най-добрият начин за печене на храна - във фолио или в плик?

6288
Какъв е най-добрият начин за печене на храна - във фолио или в плик?
Снимка: iStock

Всеки метод за печене на месо или картофи има своите несъмнени предимства, но какво е по-добре - да използвате ръкав или фолио за това?

Печената храна е много по-здравословна от пържената, особено с излишно масло. Но не всеки харесва простия метод на храна върху тава за печене и поставянето й във фурната. Съдовете и фурната се замърсяват, а ястието може да се окаже сухо и жилаво.

Много опитни домакини отдавна са възприели други методи за печене - в пластмасов плик или фолио. Но кой вариант е по-добър?

Процесът на печене е един от най-простите методи за готвене, не изисква постоянно присъствие в кухнята, както се случва при варене или пържене, не е необходимо да стоите до печката.

Печенето в плик или фолио предотвратява изтичането на мазнини и сокове, няма нужда да миете повърхностите на фурната след това. Самият процес на готвене се ускорява значително: вместо два часа, месото може да се пече за час и половина, рибата - буквално за 20-30 минути или по-малко.

Каква е разликата между хартия за печене и пергамент?

Правилата за печене в плик

Пликовете за печене са топлоустойчив филм, който може да издържи на нагряване до 220-250 градуса. Нетоксичен е и не влияе на вкуса и аромата на ястията.

Препоръчва се готвене в плик при температура не по-висока от 200 °C. За да оцените готовността на ястието, можете да го пробиете директно през торбата с дървена клечка или клечка за зъби. Ако от месните ястия не излиза червеният сок, а самите клечки са сухи, ястието е готово. Ако искате да хване коричка, може да разрежете плика и да оставите ястието във фурната още 15 минути.

Когато определяте дължината на плика за продукта, оставете поле от 20 см от всяка страна - това ще ви позволи сигурно да го завържете.

Преди да завържете плика, трябва да изкарате въздуха от нея. Когато готвите, внимавайте ръбовете на плика да не докосват горещите стени на фурната.

Пликът с храна се поставя в предварително загрята фурна. За да не се спука плика, трябва да го пробиете на няколко места с клечка за зъби, за да излиза парата.

7 грешки при използване на фурната, които развалят както сладкишите, така и печката

Печене във фолио: важен нюанс

Фолиото не променя миризмата и вкуса на компонентите на ястието, спомага за равномерното им нагряване и ускорява процеса на готвене. Фолиото е идеално и за по-късно съхранение на готвена храна, защото предотвратява изтичането на мазнини и предпазва от слънчева светлина, вода, бактерии и миризми. Но има един важен нюанс по отношение на фолиото.

Той може да влезе в контакт с киселинни хранителни компоненти като оцет, доматен сок или лимон. Затова е по-добре да се избягват подобни контакти, тъй като киселите храни придобиват отчетлив метален вкус.

Също така, фолиото никога не трябва да се използва в микровълнови фурни. Отразява микровълните като огледало, ястието няма да се сготви, а самата печка  ще се повреди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com